Home Maitreya Instituut
 

Ontdek het boeddhisme in Loenen

Door Janny de Boer en Alex de Haan

 
   

Het doel van dit FPMT 'Discovering Buddhism' programma is om deelnemers een goede basis te geven voor de beoefening van het Mahayana boeddhisme. Met dit programma krijgen deelnemers een praktische ervaring van de leringen van de Boeddha, meditatie, retraites en de vaardigheden die nodig zijn om het leven zo zinvol mogelijk te maken.
Naast lessen zijn er ook begeleide meditaties en is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het volledige programma bevat 14 hoofdonderwerpen, die samen een degelijk overzicht van het Tibetaans boeddhisme geven. De onderwerpen worden per module behandeld, en elke module kan afzonderlijk gevolgd worden. Deze cursus wordt ook gegeven in Amsterdam (in het Engels). Voor meer informatie zie het Overzicht van Discovering Buddhism.

Het programma op deze zaterdagen is van 10.00 tot 17.00 uur.
Graag tenminste 3 dagen van tevoren opgeven vanwege de lunch.
Een cursusdag is inclusief koffie, thee en een vegetarische warme lunch. Studenten van deze cursus kunnen de opnames van de lessen via de download pagina beluisteren of downloaden.
*Kostendekkende donatie: € 37,50 per dag.

Cursisten worden verzocht om in de pauze ‘karma yoga’ te doen, dat is meehelpen met enkele kleine klusjes in het huishouden.

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de kosten zijn om de activiteit en het voortbestaan van het instituut mogelijk te kunnen maken. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds.

Zie ook de pagina's: Aanmelden en tarieven en Dagprogramma en huisregels voor meer details.


De praktijk van een dagelijkse boeddhistische beoefening (module 8)

Om de boeddhistische leer te integreren in je eigen leven is het essentieel om te mediteren met een bepaalde regelmaat. Op deze zaterdag zullen we vooral praktisch kijken naar het opzetten van een eigen dagelijkse meditatiebeoefening. Aan de orde komen onder andere de voorwaarden voor een geschikte ruimte voor meditatie, het opzetten van een altaar en het offeren van waterschaaltjes. Verder zal er een korte meditatietekst worden uitgelegd waarin alle essentiële onderdelen van een dagelijkse beoefening geïntegreerd zijn.
Zaterdag 28 januari 2017
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.

Het gebrekkige bestaan en de totale bevrijding (module 9)

We worden dagelijks geconfronteerd met allerlei soorten vervelende ervaringen die we zelf moeten ondergaan of die de mensen om ons heen moeten ondergaan. Aan de andere kant is het geluk wat we graag willen ervaren moeilijk te krijgen en als het er al is dan duurt het maar heel kort. Dit is de praktijk van ons gebrekkige bestaan. De Boeddha gaf aan dat het heel belangrijk is om de aard van dat gebrekkige bestaan grondig te leren kennen. Pas als we ons echt bewust zijn van de onplezierige kanten van ons bestaan zullen we gemotiveerd raken om er daadwerkelijk iets aan te veranderen. We zullen op zoek gaan naar de oorzaken van het gebrekkige bestaan en we zullen methoden willen toepassen om bevrijding uit deze situatie te bereiken. Om daar enthousiast in door te zetten is het belangrijk om waardering op te wekken voor het eindresultaat, de totale bevrijding, een staat waarin het lijden definitief is opgeheven en het geluk blijvend en intens is.
Zaterdag 25 februari 2017
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.

De verlichtingsgeest, het middel om iedereen gelukkig te maken (module 10, deel 1)

We willen niet alleen zelf vrij zijn van welke vorm van lijden dan ook, maar we willen graag ook anderen helpen datzelfde te bereiken. Tegelijkertijd realiseren we ons dat we op dit moment die capaciteit nog niet hebben. Pas als we zelf al onze kwaliteiten hebben ontwikkeld en al onze fouten hebben opgegeven zijn we een boeddha, iemand met de capaciteit om alle wezens te bevrijden van het lijden. Om dit te kunnen bereiken moeten we de verlichtingsgeest opwekken: het verlangen naar volmaakte volledige verlichting voor het welzijn van anderen. Op deze zaterdag zullen we ingaan op een van de methodes om deze verlichtingsgeest op te wekken in de eigen geest. Daarnaast zullen een aantal beoefeningen besproken worden waarin je jezelf traint terwijl je naar het boeddhaschap streeft, namelijk vrijgevigheid, morele zelfdiscipline, geduld en enthousiaste volharding.
Zaterdag 25 maart 2017
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.

De verlichtingsgeest, het middel om iedereen gelukkig te maken (module 10, deel 2)

Om alle voelende wezens te kunnen helpen om zich van het lijden te bevrijden, willen we de verlichtingsgeest opwekken: het verlangen naar volmaakte volledige verlichting voor het welzijn van anderen. Als vervolg op de vorige zaterdag zal er een tweede methode uitgelegd worden om deze verlichtingsgeest op te wekken in de eigen geest. Daarnaast zullen er een aantal andere beoefeningen besproken worden waarin je jezelf traint terwijl je naar het boeddhaschap streeft, namelijk concentratie en wijsheid.
Zaterdag 20 mei 2017
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.

Het omvormen van problemen in geluk (module 11, deel 1)

De problemen die we in het dagelijks leven ondergaan zijn over het algemeen een groot obstakel voor ons. We hebben het idee dat we door die problemen steeds maar niet opschieten in wat we willen bereiken. We kunnen zelfs het idee hebben dat we ons spiritueel niet genoeg kunnen ontwikkelen omdat we steeds maar weer ziek worden, ons depressief voelen enz. Er bestaan echter in het boeddhisme methoden die tot doel hebben om al die problemen om te vormen tot condities die onze spirituele groei juist bevorderen. In twee zaterdagen zullen de verschillende onderdelen van deze gedachtentraining aan bod komen en zal deze methode in de praktijk geoefend worden.
Zaterdag 17 juni 2017
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.


Janny de Boer en Alex de Haan zijn beiden al meer dan 15 jaar verbonden aan het Maitreya Instituut. In die tijd studeerden ze op intensieve wijze het Basic Program, wat zij afsloten met het eindexamen en het FPMT Basic Program Certificaat. Zij passen de lessen zoveel mogelijk toe in hun dagelijks leven. Zij geven sinds 2004 les in het kader van het Discovering Buddhism programma van de FPMT.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 13-mar-17
© Maitreya Instituut 2000-2017