Home Maitreya Instituut
 

Enkele boeddhistische gebeden

  Lama Zopa Rinpochee in gebed voor een kind
 
Lama Zopa Rinpoche bidt voor kind

Een gebed creëert positieve energie. Als we bidden dan is dat vaak om een bepaald doel te bereiken. Het aantal doelen kan net zo verschillend en talrijk zijn als er mensen op aarde zijn. Je kunt bijvoorbeeld bidden voor tevredenheid, genezing, een goede wedergeboorte of een goede eigenschap voor ons zelf of voor anderen.

Indien je de woorden klakkeloos opzegt alsof het een kinderrijmpje betreft en het daar verder bij laat, zal het gebed weinig resultaat hebben. De kracht van het gebed wordt bepaald door onze motivatie, vertrouwen en concentratie, en het kan ons helpen om de oorzaken te creëren waarmee we een specifiek doel kunnen bereiken. Het is dus zeer belangrijk om naast gebed, het doel ook daadwerkelijk na te streven.
Een gebed is als een zaadje dat je in de aarde (je geest) plant. Als je dat verder niet verzorgt, zal het nooit uitgroeien tot de prachtige bloem die je voor ogen had. Water geven en beschutten tegen schadelijke invloeden van buitenaf zullen echter wel een bloem tot gevolg hebben. Zo vereist de ontwikkeling van onze geest ook de juiste aandacht.

Tijdens het bidden kunnen we Boeddha als inspiratie gebruiken. Indien je voor een goede eigenschap bidt, zoals bijv. mededogen of wijsheid, dan kun je je gebed richten tot respectievelijk Avalokiteshvara of Manjushri. Vervolgens kun je proberen om hun eigenschappen in het eigen dagelijks leven toe te passen.

Het leven verloopt volgens de wet van oorzaak en van gevolg (karma). Dit betekent dus dat je altijd ondergaat waar je zelf de oorzaak voor hebt gecreëerd. Wensbeden en het toewijden van positieve energie kunnen hierdoor heel specifieke gevolgen krijgen.

Gebeden voorafgaand aan meditatie of lessen

Toewijdingsgebeden na meditatie of lessen

Speciale FPMT toewijdingsgebeden

Toewijdingsgebed uit de Beoefeningen van Bodhisattva's van Shantideva, als pdf document

Lang leven gebeden voor de spirituele leraren

Lofzang aan Manjushri

Lofzang aan de 21 Tara's

Maitreya Boeddha Gebed als pdf document

Een korte sadhana van de Medicijnboeddha, als pdf document (dit is een verkorte versie, niet degene die in de centra maandelijks gedaan wordt met de Medicijnboeddha poedja)

De beoefening met de gebedsmolen - of als pdf document

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019