Home Maitreya Instituut
 

Vereren boeddhisten afgoden?

   
 
 
   

Helemaal niet! Een brok klei, brons of jade is niet het object van ons respect en onze verering. Als we neerbuigen voor afbeeldingen van Boeddha, herinneren we ons de eigenschappen van de verlichte wezens. We respecteren hun onbevooroordeelde liefde en mededogen, vrijgevigheid, geduld, deugdzaamheid, enthousiaste volharding, concentratie en wijsheid. Het beeldje of de schildering herinnert ons aan de eigenschappen van de Boeddha en we buigen neer voor die eigenschappen, niet voor de klei. De Boeddha zei voor hij zijn lichaam verliet: "Als ik er straks niet meer ben, kun je afbeeldingen van mij beschouwen als mijn vertegenwoordigers. We hoeven zelfs geen beeld voor ons te hebben om de boeddha's en hun eigenschappen te respecteren en ervoor neer te buigen.

Als we bijvoorbeeld ver weg zijn van onze familie, dan denken we liefdevol aan hen. Maar we hebben ook graag een foto van hen om ze beter te herinneren. Als we naar een foto kijken en liefde voelen voor onze familie, dan hebben niet we het papier en de inkt lief. De foto versterkt alleen ons geheugen. Met een beeld of schildering van Boeddha is het precies hetzelfde.

Door respect te tonen voor de boeddha’s en hun eigenschappen worden we geïnspireerd om deze buitengewone eigenschappen in onze geestesstroom te ontwikkelen. We worden gelijk aan de mensen die we respecteren. Als we ons de liefdevolle vriendelijkheid en wijsheid van de boeddha's als voorbeeld stellen, dan streven we ernaar te worden zoals zij.

 

In het Tibetaans boeddhisme worden boeddhabeelden traditioneel gevuld (vooral met mantra's) en gezegend. Je kunt je eigen boeddhabeeld laten vullen en zegenen via het Maitreya Instituut.

 

"Alle elementen van een Tibetaanse religieuze schildering hebben een symbolische waarde. Deze symbolen dienen als hulpmiddel om innerlijke kwaliteiten op het spirituele pad te ontwikkelen. De boeddha-afbeeldingen zelf worden beschouwd als voorstellingen van specifieke aspecten van de verlichting. Manjushri bijvoorbeeld belichaamt wijsheid en Avalokiteshvara belichaamt mededogen. Respectvol zijn tegenover zulke boeddha-afbeeldingen heeft daarom het effect van respect bewijzen aan wijsheid en mededogen, wat op zijn beurt weer als bron van inspiratie werkt om zelf deze kwaliteiten te ontwikkelen."
Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama (van het voorwoord van 'Mystical Arts of Tibet').

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019