Home Maitreya Instituut
 

Lam Rim - de stadia van het pad naar de verlichting

  Lama Tsongkhapa - een thangka van Andy Weber
 
Lama Tsong Khapa

Het Tibetaanse woord 'Lam' betekent 'pad' en 'Rim' betekent 'stadia', oftewel in een Lam Rim tekst worden in logische volgorde (stadia) instructies voor de beoefening (het pad) gegeven.

De Leer van Boeddha Sakyamoenie is een enorm uitgebreide verzameling van niet minder dan 84.000 verschillende leringen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat reeds eeuwen geleden werd getracht de essentie van alle leringen weer te geven in één overzichtelijk geheel.

De Indiase abt Atisha, die een belangrijke bijdrage leverde aan de verspreiding van het boeddhisme in Tibet, schreef een zeer korte samenvatting onder de titel "Een Lamp voor het Pad".

Hierop voortbouwend ontstond de zogenaamde 'Lam Rim' traditie binnen de Gelugpa school, vooral door Lama Tsong Khapa die drie Lam Rim teksten schreef: de Uitgebreide, een Middellange en een Korte Verhandeling van de Stadia an het Pad.

De Lam Rim zoals die in het Maitreya Instituut wordt gepresenteerd stelt de beoefenaar in staat deze instructies onmiddellijk praktisch toe te passen. Lam Rim is daarmee mogelijk het meest praktische onderricht uit het Tibetaans boeddhisme en verschaft zelfs het noodzakelijke fundament voor een succesvolle tantrische beoefening. Omdat veel van de inhoud handelt over hoe het leven en onze geest functioneren, is het Lam Rim onderricht vrijwel tijdloos, en direct in de moderne wereld toe te passen.

Het is wellicht interessant om te teweten dat in de traditionele kloosteropleidingen, deze Lam Rim presentaties pas aan het einde van een lange opleiding aan de orde kwamen, zodat al het geleerde in een apotheose met elkaar in verband werd gebracht. Bij de verspreiding van het boeddhisme buiten Tibet, worden nu de Lam Rim teksten gebruikt als introductie van nieuwe studenten, waarbij een soort framework wordt aangeboden waarin de vervolglessen hun duidelijke plaats hebben.

Zie ook deze langere, traditionele Lam Rim teksten om te downloaden, voor studie en meditatie.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019