Home Maitreya Instituut
 

Mantra's

  
 
Virtuele
OM MANI PADME HUM
 
 
Lama Thubten Yeshe

Een mantra is een soort kort gebed, veelal in het Sanskriet. Eén van de meest bekende mantras is OM MANI PADME HUM. Mantra's worden vooral veel gebruikt in de beoefening van tantra, waarbij vaak meer dan honderdduizend mantra's worden gereciteerd om een bepaalde energie op te wekken in de geest, bijvoorbeeld om mededogen en liefde op te wekken, wijsheid te ontwikkelen of negatief karma te zuiveren. Die worden in de praktijk gewoonlijk met een kralensnoer, de mala, geteld.

Een korte uitleg van mantra's door Lama Thubten Yeshe.

"Doorgaans bestaat er het verkeerde idee dat het reciteren van mantra’s een uiterlijke en onnatuurlijke geestelijke beoefening is, in plaats van een innerlijke spontane gebeurtenis.
Het reciteren van een mantra is niet alleen een vocale herhaling van lettergrepen. Vele mediterenden weten uit ervaring dat het reciteren van mantra’s uiterlijke geluiden en woorden omzet. Het is eerder het luisteren naar een innerlijk geluid dat altijd al in ons zenuwstelsel heeft gehuisd.
Als we de mantraoverdracht van een bevoegde leraar ontvangen hebben, dan wordt de integratie van de wijsheid van die mantra enorm vergemakkelijkt. Door de wijsheidskracht van een mantra kunnen we gemakkelijk met onze eigen ware innerlijke wijsheid communiceren, terwijl we niet door uiterlijkheden worden afgeleid.
Onze gebruikelijke kijk op de wereld verhindert ons onze emotionele problemen los te laten wanneer ze opkomen. Hierdoor worden we afgeleid en dit verhindert onze concentratie. Wanneer we een mantra reciteren, dan vermindert dit onze mentale opwinding spontaan en houdt dit onze geest kalm. Mantra’s brengen een sterkere, meer geïntegreerde en gerichte concentratie teweeg. Hierdoor worden we minder snel afgeleid, afleidingen die veroorzaakt worden door de manier waarop wij gewoonlijk op externe stimulatie reageren.
Wanneer we een diepgaand inzicht in de leegte proberen te verkrijgen dan is het absurd als we genoeg tijd hebben om te eten en te slapen en geen tijd hebben om mantra’s te reciteren.

Normaal hebben we genoeg tijd om naar onbeduidend geroddel te luisteren maar geen tijd om onze wijsheid te ontwikkelen door te luisteren naar ons innerlijk geluid. Maar in feite kan ons innerlijk geluid het middel bij uitstek zijn om een perfect 'Samadhi' (eenpuntige concentratie) te bereiken, een perfecte absorptie in de realiteit. Het bestaan van innerlijk geluid kan niet worden ontkend. Ons zenuwstelsel heeft zijn eigen specifiek innerlijk geluid. Dit is niet iets dat Mahayanisten hebben uitgevonden; het is een objectieve realiteit die bij ons van binnen bestaat. Het geluid ‘ah’ bijvoorbeeld is vanaf het moment van onze geboorte in ons aanwezig. Alle woorden die we zeggen zijn afgeleid van ‘ah’. Zonder ‘ah’ zou er geen ander geluid kunnen zijn.
Mantra’s worden krachtiger wanneer ze worden overgedragen door een begaafd leraar die de diepe innerlijke ervaring van de mantra heeft. Hij heeft de kracht van de mantra van zijn eigen leraar gekregen en heeft er verdere ervaring in retraite mee opgedaan. Bovendien schept een goede leraar een situatie die onze ontvankelijkheid voor de wijsheid die door de mantra wordt doorgegeven vergroot.
Een mantra functioneert op velerlei manieren. Als je de mantra een bepaald aantal keren met concentratie reciteert dan opent ons bewustzijn zich instinctief voor bovennatuurlijke krachten en inzichten. Mantra’s zijn ook te gebruiken als een therapie bij zieken en kunnen vrede aan geestelijk gestoorden brengen. Dit is de ervaring van vele mediterenden.
Mantra is energie. Ze is altijd zuiver en kan niet besmet worden door negatieve gedachteprocessen. Aangezien mantra geen grove energie is kan ze niet besmet worden op de manier waarop zintuiglijke verschijnselen besmet worden door onze eigen geest. Men kan de kracht van mantra’s gemakkelijk zelf ontdekken door hierop in een retraite te mediteren.
Degenen die begiftigd zijn met echte wijsheid, zullen op natuurlijke wijze realisaties verkrijgen door de kracht van de mantra. Beoefenaars van mantra yoga zullen ontdekken dat hun innerlijk geluid volledig één wordt met de mantra zelf. Dan wordt zelfs hun gewone spraak mantra."

 

Veel heilige objecten in het boeddhisme, zoals boeddhabeelden, stoepa's en gebedsmolens worden onder andere gevuld met mantra rolletjes. Je kunt zelf mantra's rollen in Amsterdam, of boeddhabeelden laten vullen en zegenen via het Maitreya Instituut.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019