Home Maitreya Instituut
 

Geshe Konchog Lhundup

   Geshe Konchog Lhundup
  Geshe Konchog Lhundup

Korte Biografie

De eerwaarde Lama Geshe Konchok Lhundup (of kortweg Geshela) werd in 1929 geboren in Tibet. Op zijn zestiende werd hij tot monnik gewijd en deed hij zijn intrede in het klooster.

Om aan de Chinese bezetting en onderdrukking te ontkomen vluchtte hij met vele monniken en andere Tibetanen 1959 naar India. Daar bracht hij zijn tijd door met de wederopbouw van een kloosteruniversiteit waar Tibetaanse monniken in ballingschap hun studie kunnen voortzetten. In 1976 slaagde hij als Geshe Lharampa, de hoogste graad die een Boeddhistische monnik kan behalen.
Daarna studeerde hij in India de 'Vier Fundamentele Tantrische Oefeningen'. Geshe-La behoort tot de Tibetaanse Gelugpa traditie; dezelfde als waar Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

In 1984 kwam Geshela kwam op uitnodiging van het Maitreya Instituut naar Nederland en werd de vaste leraar van het Maitreya Instituut, eerst in Maasbommel, later in Emst waar hij tot zijn pensioen in 1992 les gaf.

Sindsdien verblijft hij in Venray en zet hij zich in voor de wederopbouw van zijn klooster in Tibet. Door zijn onvermoeibare inzet lukte het hem om een geheel nieuw klooster op te bouwen in zijn geboorteplaats Tsagallo in Kham (Tibet)..

Hij is schrijver van het boek 'Lam Rim, Boeddha's weg' (voorheen 'Innerlijke evolutie' van Uitgeverij Maitreya). Zie ook deze online BOS documentaire.

Geshela is begin 2012 overleden in zijn woning in Venray.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019