Home Maitreya Instituut
 

Onze leraren

Lama Thubten Yeshe
Oprichter van de FPMT

Zijne Heiligheid de Dalai Lama
Inspiratie en gids van de FPMT

 

Lama Thubten Zopa Rinpoche
Spiritueel directeur FPMT

Leraren van het Maitreya Instituut:

Geshe Sonam Gyaltsen
Geshe Sonam Gyaltsen (geboren in Tibet, 1941) werd in 1947, op 6-jarige leeftijd, tot monnik gewijd op de kloosteruniversiteit Ganden in Tibet. Tijdens de Chinese invasie in 1959 vluchtte hij naar India waar hij zijn studie voortzette. Hij behaalde de hoogste universitaire graad in de boeddhistische filosofie, de Geshe Lharampagraad, en werd benoemd tot professor aan het Central Institute for Buddhist Studies te Leh (Ladakh, India). Sinds 1992 is hij de vaste leraar van het Maitreya Instituut, eerst in Emst en nu in Loenen. Zijn lessen blinken uit in helderheid en intelligentie.
Zie ook:
videos van Geshe Sonam Gyaltsen
een interview met Geshe-la.
Eerwaarde Losang Gendun Nederlandse boeddhistische leraar Losang Gendun is een Nederlandse boeddhistische monnik. Voorheen was hij werkzaam in de IT sector, vluchtelingen-organisaties en commercieel management, maar na twintig jaar beoefening van Theravada boeddhisme werd hij in 2005 monnik in de Tibetaanse traditie. In Nalanda, het FPMT klooster in Frankrijk, studeerde hij acht jaar boeddhistische filosofie en deed beoefening onder verschillende leraren als z.h. de Dalai Lama, Geshe Losang Jamphal, Jangste Chöje Rinpoche en Lama Zopa Rinpoche.
Ven. Losang Gendun geeft sinds jaren les in Nederland, Frankrijk, Monaco en de VS. Hij is actief op het gebied van interreligieuze en intermonastieke communicatie, waarbij hij een hechte relatie onderhoudt met o.a. een Benedictijnerklooster, de Internationale Soufie Alawiyya organisatie, Scouts Muselmans de France en de Universal Sufi Council.
In totaal heeft ven. Losang Gendun ruim drie jaar doorgebracht in retraite en zich verdiept in Lam Rim en vipassana-shamatha meditatie zoals onderwezen in de Theravada forest traditie. In zijn schaarse vrije tijd verkent hij het relatief nieuwe gebied van ‘fusion philosophy’ die een dialoog beoogt tussen boeddhistische en Westerse wijsbegeerte.
Eerw. Pellha
Nederlandse non Tenzin Pellha heeft de FPMT vertaler-training LRZTP succesvol afgerond en is sinds ein 2016 de Nederlandse tolk/vertaler voor het Maitreya Instituut.
Janny de Boer en Alex de Haan

Janny de Boer en Alex de Haan zijn beiden al sinds 1993 verbonden aan het Maitreya Instituut. In die tijd studeerden ze op intensieve wijze het Basic Program, dat zij afsloten met het eindexamen en het verkrijgen van het FPMT Basic Program Certificaat. Zij geven sinds 2004 les in het kader van het Discovering Buddhism programma van de FPMT.

Annelies van der Heijden
Annelies van der Heijden heeft een achtergrond als diëtist, shiatsu therapeut en yoga docente. Sinds 1998 is ze actief betrokken bij het Maitreya Instituut en de FPMT organisatie. In november 2014 heeft ze FPMT's Basic Program in ILTK, Italy afgerond en haar certificaat behaald. In juni 2015 werd ze gekwalificeerd mindfulness trainer na het afronden van trainingen aan het CVM te Amsterdam. 

Gevorderde studenten van het Maitreya Instituut zoals Paula de Wijs en Koosje van der Kolk geven les en leiden ook de meeste meditaties, poedja's en recitaties tijdens meerdaagse cursussen.

Gastleraren

Zong Rinpoche
  HH Zong Rinpoche

Kyabje Zong Rinpoche Jetsun Losang Tsondru Thubten Gyaltsen (1905-1984) was één van de belangrijkste leraren in de Gelug traditie en o.a. een leraar van Lama Yeshe, Kyabje Zopa Rinpoche en Geshe Sonam Gyaltsen.

De huidige 4e Zong Rinpoche Tenzin Wangdak is geboren in 1985, en blinkt opnieuw uit door zijn eruditie en diepe realisaties.
Naast zijn traditionele opleiding in de verschillende paden van de Tibetaanse traditie is hij ook opgeleid aan Westerse (Amerikaanse) onderwijsinstituten waardoor hij het Engels goed beheerst. Dat maakt hem bij uitstek een leraar die de brug kan slaan tussen de oude traditie en de vraagstukken van de 21ste eeuw.
Hij heeft een eigen stijl van lesgeven waarin hij o.a. door dialoog probeert ons deelgenoot te maken wat het Tibetaans boeddhisme de moderne mens te bieden heeft. Meer informatie.

Geshe Yeshe Rinchen

Geshe Yeshe Rinchen is op 7 mei 1968 geboren in Tibet, en ging tussen zijn 6e en 10e jaar naar school. Daarna moest hij echter op het land gaan werken om zijn ouders te helpen. Op zijn 16e trad hij toe tot een lokaal klooster in, en werd tot monnik gewijd. Hier leerde hij de boeddhistische teksten te lezen, memoreerde enige sadhanas en bestudeerde enkele teksten over logica en redeneren.
Hij vluchte uit Tibet in 1990 en reisde naar Sera klooster in zuid India om verder te studeren. In 2010 behaalde hij daar de Lharampagraad.
In 2011 en 2012 bracht hij een jaar door in Gyume (lower tantric college).
Sinds 2013 woont Gehe-la in Nalanda klooster in Frankrijk, en geeft niet alleen daar les, maar ook regelmatig in bijv. Barcelona, Parijs, en nu dus ook in Nederland.

Carmen Mensink
Carmen Mensink studeerde in 1995 af als grafisch ontwerper aan de Kunstacademie in Kampen, waarna ze in 1996 een specialisatie deed in Letterontwerpen & Typografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een paar jaar later kwam ze in contact met het schilderen van thangka’s (Tibetaanse rolschilderingen). Ze viel onmiddellijk voor deze oude en gedetailleerde kunst en schildert sindsdien met veel plezier en toewijding. Het is voor haar de ideale combinatie van het beoefenen van het boeddhisme en kunst. Ze studeerde vele jaren bij de bekende thangkaschilder Andy Weber en geeft les in zowel Europa als de Verenigde Staten.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 12-oct-18
© Maitreya Instituut 2000-2018