Home Maitreya Instituut
 

Boeddhisme ontdekken - in Loenen

  Eerwaarde Tenzin Pellha
 
Pellha de Vries

Door Pellha de Vries

‘Boeddhisme ontdekken’ behandelt in 14 zaterdagen alle essentiële onderwerpen van het boeddhisme. Elke module staat op zichzelf en kan los worden gevolgd. De cursus als geheel is een gedegen basis om het Tibetaans boeddhisme goed te begrijpen. Ideaal als opvolger van -of parallel aan- de cursus ‘Boeddhisme in een notendop’ en/of ‘Leren mediteren’.

Ook wanneer er een specifiek onderwerp is waar je wel eens meer van zou willen weten, zoals hoe ‘karma’ nou eigenlijk werkt, is dit een geweldige manier om dieper op een onderwerp in te gaan.

Er is veel gelegenheid voor vragen en tijdens elke module zal er een begeleide meditatie gegeven worden. Deelnemers krijgen aanvullend materiaal als pdf bestanden.
‘Boeddhisme ontdekken’ is de Nederlandse versie van ‘Discovering Buddhism’ van de FPMT en kan worden afgesloten met een certificaat.

 

Module 1: De ongekende mogelijkheden van ons bewustzijn

“Soms zit het mee, en soms valt het tegen.” Een waarheid, zo uit onze Hollandse klei getrokken: we hopen op geluk en streven er naar, maar steeds weer lijken we het toch niet helemaal zelf in de hand hebben.
En dit is precies het punt waarop de Boeddha, revolutionair, een tegenovergestelde zienswijze biedt: het is ons bewustzijn dat geluk ervaart, of lijden. En het is ons bewustzijn dat oneindig flexibel is: ieder van ons draagt het potentieel om een Boeddha te worden - volkomen liefdevol, wijs en vrij van lijden.
Dit betekent dat we het wel zeker zelf in de hand hebben; het betekent dat wij uiteindelijk de scheppers zijn van onze eigen ervaringen.
Daarom is het zo belangrijk om inzicht te krijgen in de werking van onze geest en handgrepen te hebben om ons bewustzijn te trainen en te transformeren, en zo steeds meer grip te krijgen op de ongekende mogelijkheden die ons bewustzijn biedt.
Zaterdag 25 januari van 10:30 - 17:00 uur

 

Module 2: Mediteren…maar hoe dan?

Op de vraag wat meditatie is, zullen er mogelijk zoveel antwoorden zijn als er spirituele stromingen zijn.
In het Tibetaans wordt voor meditatie het woord gebruikt dat ook ‘gewenning’ betekent. In essentie is dat de functie van mediteren; door gewenning trainen we onze geest in de kwaliteiten die we willen ontwikkelen. We staan stil bij meditatietechnieken om concentratie te ontwikkelen en inzicht te vergroten, maar ook hoe we gevoelens van verbondenheid en liefde voor anderen krachtiger kunnen maken.
Meditatie is uiteindelijk dat wat ons de teugels in handen geeft van onze op hol geslagen geest; het is de sleutel voor een transformatie naar een vrediger en gelukkiger bewustzijn.
Zaterdag 22 februari van 10:30 - 17:00 uur

 

Module 3: Zo word je een Boeddha. Een stapsgewijs overzicht

Een ieder van ons kan Boeddha worden. Dat was in essentie de boodschap die Shakyamoeni Boeddha 2600 jaar geleden uitdroeg. Met zijn levensloop en onderricht toont hij ons hoe dat mogelijk is.
De stadia van het pad wat we daartoe te doorlopen hebben (‘Lam Rim’ in het Tibetaans) wordt binnen het Tibetaans Boeddhisme heel precies en glashelder uiteengezet; met praktische en direct toepasbare stappen. Deze dag biedt een overzicht van dat pad, met de nadruk op het direct toepassen van deze kennis in je dagelijkse leven.
Zaterdag 28 maart van 10:00 tot 17:00 uur

 

Praktische informatie:

De cursus is inclusief vegetarische lunch, koffie en thee.
Kostendekkende donatie*: € 40

Mensen die meedoen aan de lunch wordt verzocht even mee te helpen met de afwas.
Graag minstens 5 dagen tevoren aanmelden door dit aanmeldformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl. Vermeld ook svp als je met de lunch wilt meedoen.

 

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds. Kun je meer bijdragen: heel graag!

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 20-nov-19
© Maitreya Instituut 2000-2019