Home Maitreya Instituut
 

Aanmelden en voorwaarden Maitreya Instituut Loenen

Informatie en aanmelden voor een activiteit

Wil je informatie of je opgeven voor een activiteit, download dan dit aanmeldingsformulier en stuur het na invullen terug naar donaties@maitreya.nl, of neem contact op met het Maitreya Instituut Loenen donaties@matreya.nl of bel op dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur naar 055-5050908.

Voor iedere activiteit (tenzij anders vermeld) graag minimaal 5 dagen van tevoren aanmelden, aangezien we er rekening mee moeten houden bij de inkoop van het eten en de kamerindeling. Je ontvangt dan een bevestiging met informatie over de betaalwijze, je betaalkenmerk, en nadere informatie over praktische en organisatorische aspecten van de cursus.

Bijdragen in de kosten voor cursussen

De Dharma is gratis. Er zijn echter heel veel kosten verbonden aan het organiseren van de cursussen. Denk aan de salarissen van de vaste staf, maar ook gas, water, licht, onderhoud van het gebouw, belastingen, maaltijden en ga zo maar door. Daarom is een bescheiden bijdrage nodig zodat de activiteiten door kunnen gaan. De accommodatie wordt vooral draaiende gehouden uit de opbrengst van verhuur van Bosoord aan derden, de cursusdonaties en algemene donaties. Er wordt geen winst nagestreefd en er worden nauwelijks reserves aangehouden voor onderhoud, vernieuwing en onvoorziene omstandigheden. Het meeste werk wordt door vrijwilligers en studenten gedaan, waardoor de kosten laag gehouden kunnen worden.

De term kostendekkende donatie wordt gebruikt om een indruk te geven wat het meedoen aan een activiteit voor het centrum kost, en die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Indien je minder kunt bijdragen, weet dan dat het instituut in principe verlies leidt. We verzoeken je in dat geval te vragen om een bijdrage vanuit het studiefonds (zie beneden). Kun je meer bijdragen: graag! Bij de kostendekkende donatie wordt ervan uitgegaan dat cursisten meehelpen met enkele huishoudelijke taken (karma-yoga), en bijv. de gebruikte kamer schoon en gebruiksklaar voor de volgende gasten achterlaten.

Donaties

De donatie graag uiterlijk 5 dagen vóór aanvang van de cursus voldoen. Lukt dat onverhoopt niet, dan is het mogelijk om tijdens de cursus contant of met de pinpas te doneren. Het rekeningnummer voor alle cursussen, poedja's en donaties is NL70 INGB 0006 9016 68. Vermeld bij de betaling s.v.p. altijd het betaalkenmerk dat je vindt in de bevestiging.

Verhindering bij activiteiten en donaties

Het Maitreya Instituut heeft een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) status. Dat heeft voor jou (belasting)voordelen want betalingen voor activiteiten zoals cursussen zijn donaties en daarom in principe voor jou aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Donaties worden uiteraard niet teruggeven. Er kan ook geen sprake zijn van een korting of iets dergelijks.
Als je verhinderd bent wil je wellicht graag je donatie aan een andere cursus verbinden. Dat kan en daarvoor hebben we de volgende regeling:

 • Bij melding van verhindering langer dan twee weken voor de activiteit mag je 100% toewijzen aan een volgende activiteit;
 • Bij melding van verhindering korter dan twee weken, maar langer dan 4 dagen voor de activiteit mag je 50% toewijzen aan een volgende activiteit.
 • Bij melding 4 dagen of korter vóór de activiteit is geen toewijzing aan een volgende activiteit mogelijk. Wij hebben dan immers alle kosten (ook voor jou!) al gemaakt en dan hoort je donatie dus bij die activiteit.

Automatische incasso

Voor langlopende cursussen vragen we of de donaties per automatische incasso kunnen plaatsvinden om de administratie te vereenvoudigen. De incasso vindt plaats ca. 2 weken voordat de cursus aanvangt. De donaties zijn inclusief de (vegetarische) maaltijden, koffie en thee, bij meerdaagse cursussen ook accommodatie, linnengoed en een handdoek. Verder krijg je toegang tot de mp3 opnames van de lessen, en indien mogelijk de transcripten van de lessen en aanvullend lesmateriaal als pdf-bestanden via de website.

Wanneer je de automatische incasso van de donatie voor deelname aan een cursus wilt stoppen of veranderen omdat je bijv. thuisstudent wilt worden, kan dat alleen als je dit meldt twee weken voor de activiteit begint. Het aan- en afmelden voor de incasso's vergt namelijk veel handmatige handelingen. Bijvoorbeeld alvast je vakanties doorgeven voor een heel jaar kan dus niet.

Studiefonds

We doen ons uiterste best om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar het kan voor sommigen toch niet financieel haalbaar zijn om de gesuggereerde donatie doen. Die mensen kunnen een beroep doen op ondersteuning door het studiefonds dat gesponsord wordt door meer draagkrachtige studenten van het Maitreya Instituut. Om misbruik van het studiefonds te voorkomen is wel een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek met de centrumdirecteur nodig, en zijn er enkele voorwaarden voor de aanvraag:

 • lidmaatschap van het Maitreya Instituut
 • bereidheid enig inzicht te geven in:
  • je persoonlijke financiële situatie
  • alle overige Dharma-activiteiten waar je aan mee doet
  • je afspraken over korting of sponsoring met andere Dharma-centra, organisaties of individuen

Wanneer je in een financieel goede situatie bent, kun je overwegen om bij te dragen aan het studiefonds; een zeer positieve actie omdat je daarmee vrijgevigheid van Dharma beoefent.

Kamerkeuze

Als boeddhistisch centrum is onze prioriteit dat studenten de mogelijkheid hebben om activiteiten te kunnen volgen, en niet om een vijf-sterren accommodatie te bieden. De meeste kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. Er is uiteraard een beperkt aantal kamers, dus de toewijzing hiervan is afhankelijk van bijvoorbeeld beschikbaarheid, een optimale bezetting van de kamers en gezondheidsproblemen van cursisten.
Verder proberen we zo goed mogelijk rekening te houden met:

 • medische noodzaak
 • senioriteit
 • first come first serve

Om de verdeling eerlijk te houden tussen de luxere en minder luxe kamers, zullen we cursisten zo veel mogelijk laten rouleren tussen verschillende kamertypes.
We proberen rekening te houden met de wensen van iedereen, maar je plaats van voorkeur, bijvoorbeeld voor een éénpersoonskamer kan dus niet gegarandeerd worden.

Cursisten worden dringend verzocht de kamers geheel schoon en gebruiksklaar achter te laten, met de verwarming uit en ramen gesloten.

Thuisstudie

Hiermee krijg je online toegang tot de mp3 opnames van de lessen en, indien mogelijk, de transcripten van de lessen en aanvullend lesmateriaal als pdf-bestanden.
De kostendekkende donatie voor thuisstudie is berekend op 33% van de normale kostendekkende donatie. We stellen het zeer op prijs wanneer voor langlopende cursussen de donaties automatisch geïncasseerd kunnen worden.

Sangha

Voor Sangha-leden (monniken en nonnen) zijn aparte voorwaarden op aanvraag beschikbaar.

Retraites of ander verblijf

Leden kunnen uiteraard ook individuele retraites in Loenen doen, of een extra nacht voor of na de cursus blijven, zie Verblijf in Loenen. Bedenk echter wel dat naast de activiteiten van het Maitreya Instituut, het gebouw ook vaak aan derden verhuurd wordt.

Bargeld

Koffie en thee zijn gratis voor deelnemers aan activiteiten van het Maitreya Instituut. Er is een klein assortiment aan frisdranken en snoep aanwezig, wat je gebruikt dien je zelf bij te houden en apart af te rekenen in de daarvoor bestemde pot.

 

Zie ook:
Een cursus volgen - wat je kunt verwachten: voorbeeld weekendprogramma, huisregels etc.
Individueel verblijf - voor leden die retraite willen doen of een extra nachtje willen blijven slapen.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019