Home Maitreya Instituut
 

Geest en Cognitie, bewustzijn in het Tibetaans boeddhisme (Lorig) - in Loenen

   Geshe Sonam Gyaltsen
 
Geshe Sonam Gyaltsen

Onderricht door Geshe Sonam Gyaltsen
Vertaling door
eerwaarde Tenzin Pellha

Geest en Cognitie; FPMT Basic Program module Lorig

Het ontwikkelen van de geest (Lorig) staat in het boeddhisme centraal. Maar wat is geest? Geest of bewustzijn is een ongrijpbaar verschijnsel omdat het niet waarneembaar is voor onze zintuigen.

Het eerste deel van de klassieke tekst die behandeld wordt bestaat uit een analyse van geest, cognitie en bewustzijn. In het tweede deel leren we over de mentale factoren en obstakels die de ontwikkeling van onze geest en mentale veerkracht in de weg staan. Door meditatie leren we ze te herkennen en te transformeren.

De studie van geest en cognitie biedt een praktische verklaring van de werking van de geest door een combinatie van filosofisch onderzoek en praktische psychologie. De tekst verklaart de vele soorten mentale processen; zo zien we hoe we boosheid naar degenen die ons schade berokkenen kunnen loslaten, terwijl we de gedachten die leiden tot persoonlijke vreugde en vervulling leren versterken. In deze cursus laat Geshe Sonam Gyaltsen vakkundig zien hoe we ons begrip van onze geest kunnen toepassen om ons dagelijks leven te verbeteren.

Geshe la wil in deze cursus graag de kennis over de werking van de geest uit de Tibetaanse traditie vergelijken met moderne inzichten uit de Westerse wetenschap. De boeddhistische filosofie benadert de functie en werking van de geest door middel van betrouwbare redeneringen die getoetst wordt met behulp van meditatie, het 'laboratorium' van onze eigen geest.

Deze cursus is een onderdeel van het FPMT Basic Program en kan desgewenst met een certificaat worden afgerond. Dit onderwerp is geschikt voor studenten van alle niveaus en voor iedereen die meer wil weten over de geest, of je jezelf nu boeddhist acht of niet.

De lezingen van Geshe Sonam Gyaltsen worden afgewisseld met gezamenlijke meditaties en discussie onder leiding van gevorderde studenten.
Cursisten kunnen het onderricht naluisteren op MP3 bestanden die via een speciale inlogcode en wachtwoord kunnen worden gedownload vanaf de website.

Weekends: 12-14 april, 3-5 mei, 14-16 juni
De weekends lopen van vrijdagavond 20.00 uur tot zondagmiddag 17.00 uur
N.B.: het totaal aantal weekends van deze cursus is (nog) niet bekend.
Deze weekends zijn incl. overnachtingen, vegetarische maaltijden, linnengoed en een handdoek. Op vrijdagavond is er om 18.30 uur een soep met broodmaaltijd voor de liefhebbers.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening, en per weekend is er een (roulerende) karma yoga coördinator.

Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

Kostendekkende donatie*: €130 ,- per weekend.
Thuisstudie** op aanvraag.
Meer informatie en registratie: tel: 055-5050908 of .

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de directe kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds. Kun je meer bijdragen: heel graag!

**Thuisstudie
De cursussen door Geshe Sonam Gyaltsen zijn voor leden van het Maitreya Instituut ook als thuisstudie te volgen! Eerwaarde Chödron heeft een enthousiast stuk geschreven over de mogelijkheden van (geheel- of gedeeltelijke) thuisstudie. Lees het stukje over thuisstudie.


Zie ook de pagina's: Dagprogramma en huisregels en Aanmelden en donaties.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019