Home Maitreya Instituut
 

Ontdek het boeddhisme in Loenen

Door Janny de Boer en Alex de Haan

 
   

Het doel van dit FPMT 'Discovering Buddhism' programma is om deelnemers een goede basis te geven voor de beoefening van het Mahayana boeddhisme. Met dit programma krijgen deelnemers een praktische ervaring van de leringen van de Boeddha, meditatie, retraites en de vaardigheden die nodig zijn om het leven zo zinvol mogelijk te maken.
Naast lessen zijn er ook begeleide meditaties en is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het volledige programma bevat 14 hoofdonderwerpen, die samen een degelijk overzicht van het Tibetaans boeddhisme geven. De onderwerpen worden per module behandeld, en elke module kan afzonderlijk gevolgd worden. Deze cursus wordt ook gegeven in Amsterdam (in het Engels). Voor meer informatie zie het Overzicht van Discovering Buddhism.

Het programma op deze zaterdagen is van 10.00 tot 17.00 uur.
Graag tenminste 3 dagen van tevoren opgeven vanwege de lunch.
Een cursusdag is inclusief koffie, thee en een vegetarische warme lunch. Studenten van deze cursus kunnen de opnames van de lessen via de download pagina beluisteren of downloaden.
*Kostendekkende donatie: € 37,50 per dag.

Cursisten worden verzocht om in de pauze ‘karma yoga’ te doen, dat is meehelpen met enkele kleine klusjes in het huishouden.

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de kosten zijn om de activiteit en het voortbestaan van het instituut mogelijk te kunnen maken. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds.

Zie ook de pagina's: Aanmelden en tarieven en Dagprogramma en huisregels voor meer details.


Het omvormen van problemen in geluk (module 11, deel 2)

De problemen die we in het dagelijks leven ondergaan zijn over het algemeen een groot obstakel voor ons. We hebben het idee dat we door die problemen steeds maar niet opschieten in wat we willen bereiken. We kunnen zelfs het idee hebben dat we ons spiritueel niet genoeg kunnen ontwikkelen omdat we steeds maar weer ziek worden, ons depressief voelen enz. Er bestaan echter in het boeddhisme methoden die tot doel hebben om al die problemen om te vormen tot condities die onze spirituele groei juist bevorderen. Dit tweede deel is een aanvulling op het eerste deel, maar kan heel goed los worden gevolgd.
Zaterdag 16 september 2017
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.

 

De wijsheid van de leegte, de ultieme tegenkracht (module 12)

Boeddha onderwees talloze methoden als tegenkrachten tegen de verstorende emoties, zoals het ontwikkelen van liefde als tegenkracht tegen haat. Door deze methoden intensief te beoefenen worden de verstorende emoties verhinderd om in onze geest manifest te worden. Op een subtiel niveau kunnen ze echter nog wel in de geest achterblijven.
Om zelfs de meest subtiele indruk van de verstorende emoties met wortel en tak uit onze geest te verwijderen hebben we de ultieme tegenkracht nodig, de wijsheid die de leegte realiseert. Zonder deze wijsheid kunnen we geen bevrijding en verlichting bereiken. Op deze zaterdag zullen we onder andere ingaan op wat er met leegte bedoeld wordt, het gevaar van nihilisme en eternalisme en de manier om op de leegte te mediteren.
Zaterdag 14 oktober 2017
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.

 

Tantra (module 14)

Het laatste onderwerp van het programma “Ontdek het boeddhisme” is gewijd aan tantra. Door het inzicht in het gebrekkige bestaan, waarin wij en alle wezens lijden, hebben we de wens opgewekt om zo snel mogelijk een boeddha te worden voor het welzijn van de wezens. Daartoe kiezen we ook de snelste methode en dat is tantra.
Omdat er gemakkelijk misverstanden over tantra kunnen ontstaan, ligt de kans op fouten in de beoefeningen voor de hand, en daarom werd en wordt het niet aan iedereen onderwezen. Deze zaterdag zal een algemene uitleg gegeven worden over de verschillende soorten en stadia van tantra en de noodzakelijke voorbereidingen voordat men met tantrische beoefeningen kan gaan beginnen.
Zaterdag 11 november 2017
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.


Janny de Boer en Alex de Haan zijn beiden al meer dan 15 jaar verbonden aan het Maitreya Instituut. In die tijd studeerden ze op intensieve wijze het Basic Program, wat zij afsloten met het eindexamen en het FPMT Basic Program Certificaat. Zij passen de lessen zoveel mogelijk toe in hun dagelijks leven. Zij geven sinds 2004 les in het kader van het Discovering Buddhism programma van de FPMT.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 28-jul-17
© Maitreya Instituut 2000-2017