Home Maitreya Instituut
 

Ontdek het boeddhisme in Loenen

Door Janny de Boer en Alex de Haan

 
   

Het doel van dit FPMT 'Discovering Buddhism' programma is om deelnemers een goede basis te geven voor de beoefening van het Mahayana boeddhisme. Met dit programma krijgen deelnemers een praktische ervaring van de leringen van de Boeddha, meditatie, retraites en de vaardigheden die nodig zijn om het leven zo zinvol mogelijk te maken.
Naast lessen zijn er ook begeleide meditaties en is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het volledige programma bevat 14 hoofdonderwerpen, die samen een degelijk overzicht van het Tibetaans boeddhisme geven. De onderwerpen worden per module behandeld, en elke module kan afzonderlijk gevolgd worden. Deze cursus wordt ook gegeven in Amsterdam (in het Engels). Voor meer informatie zie het Overzicht van Discovering Buddhism.

Het programma op deze zaterdagen is van 10.00 tot 17.00 uur.
Graag tenminste 3 dagen van tevoren opgeven vanwege de lunch.
Een cursusdag is inclusief koffie, thee en een vegetarische warme lunch. Studenten van deze cursus kunnen de opnames van de lessen via de download pagina beluisteren of downloaden.
Kostendekkende donatie*: € 37,50 per dag.

Cursisten worden verzocht om in de pauze ‘karma yoga’ te doen, dat is meehelpen met enkele kleine klusjes in het huishouden.
Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de directe kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds. Kun je meer bijdragen: heel graag!

Zie ook de pagina's: Aanmelden en donaties voor meer details.

 

Leven, sterven en wedergeboren worden, deel 2 (module 5)

Ons huidige menselijk bestaan stopt bij de dood. Het boeddhisme heeft een enorme kennis over de lichamelijke en met name ook de mentale veranderingen die optreden tijdens het sterven en in de periode daarna. Die kennis draagt bij tot het optimaal gebruiken van onze huidige situatie, zodat we ook in een volgend leven onze spirituele ontwikkeling kunnen voortzetten. Het moment van sterven speelt daarin een cruciale rol en daarom worden allerlei boeddhistische technieken aangeboden die ons grondig voorbereiden op dat belangrijke moment.
Deze zaterdag kan ook gevolgd worden als men niet heeft deelgenomen aan deel 1.
Zaterdag 16 juni

 

Toevlucht zoeken en vinden in de boeddhistische leer

Wij mensen lopen het gevaar dat we in dit leven en waarschijnlijk in volgende levens lijden zullen moeten ondergaan. Het transformeren van de eigen geest volgens de richtlijnen die de Boeddha heeft gegeven is een krachtige bescherming tegen dat lijden. De spirituele gemeenschap van beoefenaars helpt ons om de instructies van de Boeddha in de praktijk toe te passen. zondag nemen we toevlucht in de Boeddha, zijn leer en de spirituele gemeenschap. Er zal onder meer besproken worden wat het in de praktijk betekent om toevlucht te nemen, wat de voordelen ervan zijn en wat de adviezen zijn na het toevlucht nemen.
Zaterdag 15 september

 

Karma, de wet van oorzaak en gevolg (deel 1)

Iedereen probeert gelukkig te zijn en iedereen wil voorkomen dat er lijden ontstaat. Daarom is het belangrijk om te weten wat de oorzaken ervan zijn, zodat je zelf invloed kan uitoefenen op de hoeveelheid geluk en lijden. Karma, de wet van oorzaak en gevolg, is daarom een kernbegrip binnen het boeddhisme. Op deze zaterdag zal o.a. ingegaan worden op de kenmerken van karma, op de manier waarop we karma verzamelen en de gevolgen ervan. Uitgelegd zal worden waarom bepaalde activiteiten voor ons vervelende consequenties kunnen hebben en hoe we dat kunnen voorkomen en/of herstellen.
Zaterdag 13 oktober

 

Karma, de wet van oorzaak en gevolg (deel 2)

Zaterdag 10 november vervalt


Janny de Boer en Alex de Haan zijn beiden al meer dan 15 jaar verbonden aan het Maitreya Instituut. In die tijd studeerden ze op intensieve wijze het Basic Program, wat zij afsloten met het eindexamen en het FPMT Basic Program Certificaat. Zij passen de lessen zoveel mogelijk toe in hun dagelijks leven. Zij geven sinds 2004 les in het kader van het Discovering Buddhism programma van de FPMT.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 24-sep-18
© Maitreya Instituut 2000-2018