Home Maitreya Instituut
 

Pramanasiddhi; het tweede hoofdstuk uit de Pramanavarttika van Dharmakirti in Loenen
Online

   Geshe Sonam Gyaltsen
 
Geshe Sonam Gyaltsen

door Geshe Sonam Gyaltsen
vertaling Pellha de Vries

Geshe-la vertelt: "Doorgaans geef ik onderricht gebaseerd op een verzoek van studenten. Dit keer geef ik les over een onderwerp dat ik zelf heb uitgekozen. Het is namelijk enorm belangrijk voor iedereen om de onderwerpen die we gaan behandelen, goed te begrijpen." 
In eerdere mails en op de website staat dat deze cursus vooral bedoeld is voor de wat gevorderde studenten. Geshe la wil dat graag nuanceren, en geeft aan dat dit onderwerp voor iedereen van belang is, ook voor niet-boeddhisten. 
Geshe la zegt dat het niet voldoende is om simpelweg te geloven in de boeddhistische basisprincipes zoals toevlucht nemen, de Vier Edele waarheden, wedergeboorte en karma. Het is van groot belang deze punten zelf met logische redenering te kunnen onderbouwen. 
Het boeddhisme wordt terecht ook wel een wetenschap van de geest genoemd. In deze cursus zal die wetenschappelijke methode van het boeddhisme verhelderd worden, zodat we daar zelf mee kunnen leren werken en ons vertrouwen in de boeddhistische leer kunnen verdiepen door het ontwikkelen van inzicht in die ongelooflijk sterke logica van de belangrijkste punten van het boeddhistische gedachtengoed.

Is verlichting mogelijk? Dit is de kernvraag van het tweede hoofdstuk van Dharmakirti's Pramanavarttika (India, 7e eeuw). Deze tekst is zelf een commentaar op een geschrift van Dignaga (Pramāna-samuccaya).

Voor elke boeddhist die de verlichting als doel heeft gesteld voor het spiritueel pad, is het essentieel om de overtuiging te hebben dat zo'n ideaal ook echt mogelijk is. En er is geen sterkere overtuiging dan één die op basis van logische redenaties tot stand komt, zoals die in deze tekst uiteen wordt gezet. Op diezelfde wijze wordt de geldigheid van het bestaan van reïncarnatie aangetoond, alsook de logische basis voor het bestaan van de Vier Edele Waarheden, de leer van de Boeddha die de basis van de boeddhistische filosofie vormt.

Dharmakirti is één van de 17 beroemde geleerden van Nalanda, een boeddhistische klooster-universiteit in India, die zijn bloeitijd kende in de 6e en 7e eeuw, en waarvan het filosofisch gedachtengoed bewaard is gebleven en terug te vinden in de Tibetaans boeddhistische traditie.

Weekends: 24-26 april, 15-17 mei, 19-21 juni
De cursussen lopen van vrijdagavond 20.00 uur tot zondagmiddag 17.00 uur

Deze cursus is gestart eind 2017, en het totaal aantal weekends van deze cursus is nog niet bekend.
Deze weekends zijn incl. overnachtingen, vegetarische maaltijden, linnengoed en een handdoek. Op vrijdagavond is er om 18.30 uur een soep met broodmaaltijd voor de liefhebbers.
Kostendekkende donatie*: €130,- (Online 50%)
Om het Maitreya Instituut door deze moeilijke tijden te helpen zouden wij het op prijs stellen als je de normale kostendekkende donatie aanhoudt voor online lessen. De vaste kosten voor het gebouw en levensonderhoud van onze leraren blijven immers wel op hetzelfde niveau.
Thuisstudie** op aanvraag.

Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening, en per weekend is er een (roulerende) karma yoga coördinator.

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de directe kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds. Kun je meer bijdragen: heel graag!

**Thuisstudie
De cursussen door Geshe Sonam Gyaltsen zijn voor leden van het Maitreya Instituut ook als thuisstudie te volgen! Eerwaarde Chödron heeft een enthousiast stuk geschreven over de mogelijkheden van (geheel- of gedeeltelijke) thuisstudie. Lees ook het stukje over thuisstudie.


Zie ook de pagina's: Dagprogramma en huisregels en Aanmelden en donaties.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019