Home Maitreya Instituut
 

Vipassana thuis-retraite ONLINE

  Ven. Losang Gendun
 
Eerw. Losang Gendun
  Annelies van der Heijden
  
Annelies van der Heijden

Met eerwaarde Losang Gendun

Hoe komen we terug bij onszelf en wat betekent dat eigenlijk? Waarom hebben we zo vaak het gevoel onszelf kwijt te zijn?
Deze online stilteretraite is vormgegeven op basis van de fameuze Mahasatipatthana Soetra, over de Vier Grondslagen van Opmerkzaamheid. Deze soetra is tevens de authentieke bron van moderne mindfulness trainingen.

De retraite biedt een mooie introductie tot deze tekst en beoefening, en een instapmoment in een duizenden jaar oude traditie van meditatie op de ademhaling. De adem is een microcosmos van ons eigen bestaan: de adem markeert de beweging van ons leven, de wisselwerking tussen binnen en buiten, tussen de mens en de natuur waar zij deel van uitmaakt. Het is een aspect van ons ‘zijn’ dat we kunnen controleren, maar wat het beste functioneert als we het rustig zijn gang laten gaan. Als adem en bewustzijn zich verenigen, bereikt de geest zijn natuurlijke staat van zijn: kalm en gezond.

Zelfs na zijn verlichting beoefende de Boeddha deze vorm van inzichtmeditatie vaak, waarmee hij ons natuurlijk niet beter had kunnen aanmoedigen. Deze meditatie speelt daarom een voorname rol in alle tradities die op de Boeddha teruggaan: Theravada, Zen en het Tibetaanse Vajrayana. Het kalmeert de geest door deze terug te brengen bij het natuurlijke ritme van het leven, en maakt daarmee zichtbaar hoe wij ons verhouden tot onszelf en de wereld om ons heen. Worstelen we, of ervaren we harmonie; zijn we tevreden of lijkt er altijd wel iets te ontbreken; voelen we ons goed, of bepalen stress, verdriet of een gebrekkig zelfvertrouwen een deel van onze dagen? Hoe gaan we om met onszelf?

De belofte die de Boeddha aanreikt, is dat onze geest zijn eigen medicijn is. In het licht van accepterende introspectie maken chaotische gedachten, angst, schuld, wrok en andere reactieve emoties plaats voor overgave, heelheid en een zachte, genezende vreugde.

Vanzelfsprekend hebben alle goede dingen tijd nodig, maar met deze online retraite van veilig samenzijn, stilte, ritme, avondlessen en een goede nachtrust gaan we een heel eind komen.

In een periode van zes weken: maandag 13 juli t/m zaterdag 23 augustus, zal eerw. Losang Gendun zes dagen per week, van maandag tot en met zaterdag, ‘s ochtends van 7:00 tot 8:00 uur een meditatie begeleiden. Hij zal instructies meegeven voor de verdere invulling van de dag, als je er een complete thuisretraite van wilt maken. Dit is optioneel. Audio-opnamen van de meditaties worden dagelijks ter beschikking gesteld, evenals een document met de tekst en gebeden ter motivatie.

Op donderdagavonden, van 19.30 – 21.00 uur zal eerw. Losang Gendun Dharmatalks geven, waarin hij uitleg zal geven over de Mahasatipatthana Soetra, de context van de retraite. Een uitgelezen kans om in zes weken een goed begrip te krijgen van deze belangrijke tekst! Ook van deze lessen zullen audio-opnamen beschikbaar gemaakt worden.

Tijdens de retraite bieden we ook gelegenheid om wekelijks deel te nemen aan een sessie waarin bewegingsoefeningen centraal staan. Ter ondersteuning van het zitten en voor het algehele welzijn. Deze sessies zijn voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig, voorkennis is niet vereist. Ze vinden iedere dinsdagavond plaats van 20.00 - 21.00 uur, vanaf 14 juli t/m 18 augustus, onder begeleiding van Annelies van der Heijden.

Gesuggereerde bijdrage in de kosten voor het hele programma: 100 euro.
Opgeven graag door dit aanmeldformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl. Registreer tijdig om de link en wachtwoorden voor Zoom te ontvangen.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 26-may-20
© Maitreya Instituut 2000-2019