Home Maitreya Instituut
 

Retraite - Leegte: van Vipassana tot Mahamudra
in Loenen

  eerwaarde Losang Gendun
  
Eerwaarde Losang Gendun

Met Nederlandse monnik Losang Gendun

Leegte, het open veld van waaruit alle fenomenen, en de mens in het bijzonder, ontspringen, is een van de meest mysterieuze aspecten van de boeddhistische traditie.

Voor de onderzoekende mediteerder zal de retraite een gelegenheid zijn zich te verdiepen in meditatie op dit fascinerende onderwerp in al zijn facetten.

De eerste helft van de week zal zich richten op meditaties zoals beschreven in de Mahasunnata Sutra, uit het Pali canon, zoals die in de Theravada traditie gebruikt worden. De sutra benaderd leegheid vanuit drie gezichtspunten: (1) als een gunstige plek voor meditatie, (2) als een aspect van objecten en (3) als een vorm van loslaten van de geest.

De ervaring opgedaan op deze basis zullen we vervolgens gebruiken om de diepte in te gaan met Mahayana contemplaties over de leegheid van inherent bestaan van alle fenomenen, zoals beschreven door India’s beroemdste yogi en geleerde, meester Shantideva. Tenslotte zal aandacht worden besteedt aan Mahamudra, de tantrische meditatie op de leegheid en luister van de geest.

Omdat leegheid en compassie de twee wederkerige aspecten van het pad naar Verlichting vormen, zal de vroege ochtendsessie zich eerst richten op de vier onmetelijke gedachten: gelijkmoedigheid, vreugde, liefde en compassie, om in de twee helft van de week uit te monden in meditaties op de Geest van Verlichting: de wens om Boeddha te worden voor het welzijn van alle levende wezens.

De retraite zal in stilte doorgebracht worden. De dagen zullen bestaan uit een zestal meditatiesessies, met daartussen voldoende ruimte voor ontspanning en het laten bezinken van de verkregen inzichten. In de avonden zal er uitleg worden gegeven over de verschillende aspecten van leegheid en de gebruikte technieken.

Opnames van de lessen zullen enige tijd na de retraite te downloaden zijn op deze website.

Van maandag 5 februari 20.00 t/m zondag 17.00
inclusief maaltijden, overnachtingen, linnengoed en handdoek.
*Kostendekkende donatie: €
330,-
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening.

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de kosten zijn om de activiteit en het voortbestaan van het instituut mogelijk kunnen maken. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds.

Zie ook de pagina's: Dagprogramma en huisregels en Aanmelden en donaties.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 8-dec-17
© Maitreya Instituut 2000-2017