Home Maitreya Instituut
 

Thangka painting workshops
in Loenen

 

Lang weekend: Groene Tara en de 21 Tara's,
de Vrouwelijke Boeddha die altijd ten hulp schiet

met Carmen Mensink

  Groene Tara
 
Groene Tara
 
 
groene Tara

In dit heerlijke, lange weekend op de Veluwe leer je de prachtige Groene Tara te tekenen volgens de Tibetaanse thangka traditie.

Het tekenweekend is geschikt voor zowel beginners/half-gevorderden als gevorderden:

Beginners en half-gevorderden tekenen Groene Tara dit weekend.
Wanneer je nog niet eerder een cursus bij Carmen hebt gevolgd, leer je eerst volgens de traditie het Gezicht van de Boeddha te tekenen voordat je je aan Groene Tara kunt wijden. Dit kost je een halve of hele dag. (Als je direct met Groene Tara aan de slag wilt tijdens dit weekend -het tekenen ervan kost veel tijd- volg dan een workshop Boeddhagezicht op een eerder moment).

Gevorderden die al eerder Groene Tara in een weekend met Carmen hebben getekend kunnen dit weekend kiezen om een begin te maken met het tekenen van de 21 Tara’s, óf om dit weekend een begin te maken met het schilderen van hun Groene Tara.
Neem hiervoor contact op met Carmen, zodat zij dit voor je kan voorbereiden.

• Ook is het mogelijk om ander thangka-werk af te maken tijdens dit weekend.

Naast de tekensessies bevat deze cursus dialezingen en bijbehorende meditaties. Ook krijg je een uitgebreide uitleg van de mantra van Groene Tara en leer je hoe je daarmee kunt werken.

Actieve Compassie
Groene Tara is de bekendste vrouwelijke Boeddha in de Tibetaanse boeddhistische pantheon. Ze wordt ook wel ‘Moeder van alle Boeddha’s’ genoemd en wordt gezien als de vrouwelijke manifestatie van actieve compassie.
Zij heeft haar rechtervoet uitgestrekt zodat ze direct in actie kan komen om te helpen waar nodig. Er bestaan veel verhalen van mensen die werden gered in tijden van nood, of van hun angsten afgeholpen werden door het aanroepen van haar naam of het reciteren van haar mantra (waar we dit weekend ook mee zullen gaan werken).

Ook wordt Tara vaak gezien als één van de eerste geëmancipeerde vrouwen.
Het verhaal gaat dat zij al als jong meisje zeer toegewijd was aan de dharma. Ze reciteerde urenlang gebeden en bracht uitgebreide offerandes aan de Boeddha’s.
Maar toen andere -mannelijke- beoefenaars haar capaciteit zagen zeiden zij haar dat dit allemaal nutteloos was, tenzij ze zou bidden voor een volgende incarnatie in een mannelijk lichaam, want alleen dan was het mogelijk om de verlichting te kunnen bereiken.
Maar Groene Tara had het diepe inzicht dat ‘vrouwelijk’ en ‘mannelijk’ slechts labels zijn die we op de dingen plakken en daarom nam zij de volgende onwrikbare gelofte: ‘Totdat Samsara leeg is, zal ik werken voor het welzijn van alle levende wezens in het lichaam van een vrouw.’ Dit deed ze en zo werd ze een van de eerste vrouwen die de verlichting (de hoogste staat van bewustzijn) bereikte.

Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde. Dit weekend op deze heerlijk plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Mee te nemen materialen:
1 of 2 vellen stevig tekenpapier 50x65cm, potlood of vulpotlood HB 0,5 mm, lange liniaal, gum.  Optioneel: Geodriehoek, Passer, Kleurpotloden van een goed merk (bij voorkeur Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance or Faber Castell Polychromos). Afgezien van het papier zijn alle materialen ook terplekke te koop.
Neem ook pantoffels of dikke sokken mee.

Mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen. Neem ook (vooraf) contact met haar op wanneer je in plaats van Guan Yin liever Buddha Shakyamuni of Chenrezig zou willen tekenen.

Donderdag 23 november 20:00 t/m zondag 26 november 17:00
Op donderdagavond is er om 18.30 uur een soep met broodmaaltijd voor de liefhebbers.
Kostendekkende donatie: € 260,-, inclusief 3 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, vegetarische maaltijden, onbeperkt koffie en thee, beddegoed en handdoek.
Reserveer tijdig je plek voor deze cursus (om teleurstelling te voorkomen indien de cursus vol zit)
.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening.

 

Lang weekend: Padmasambhava, de tweede Boeddha

   
 
 
 

Met Carmen Mensink

Lang weekend voor beginners en gevorderden leer je volgens de Tibetaanse thangka traditie Padmasambhava (Tib.: Guru Rinpoche), de Tweede Boeddha - te tekenen. Afgewisseld met meditatie en lezingen. Incl. overnachtingen en vegetarische maaltijden.

Donderdag 24 mei 20.00 - zondag 27 mei 17.00
Op donderdagavond is er om 18.30 uur een soep met broodmaaltijd voor de liefhebbers.
Kostendekkende donatie: € ,-, inclusief 3 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, vegetarische maaltijden, onbeperkt koffie en thee, beddegoed en handdoek.
Reserveer tijdig je plek voor deze cursus (om teleurstelling te voorkomen indien de cursus vol zit)
.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening.

 

Thangka painting - 21 Taras according to Lama Yeshe

  21 Taras
 
21 Taras
  Andy Weber
 
Andy Weber

With Andy Weber

Painting course following the traditional Tibetan scroll-painting techniques.

This is a unique opportunity for those wanting to keep Dharma art alive and transmitted in the Western culture. The course will be taught by Andy Weber, who studied and practiced this art for over 35 years.

Friday evening July 20th at 20.00 until Sunday July 29th at 15.30
The retreat includes accommodation, vegetarian meals, bed linens and a towel.
On the first evening we serve a light supper at 18.30 hrs.
Requested donation to offset the costs: €
Students are expected to do some 'karma yoga', meaning to help with some household work during the course as part of our spiritual practice to help each other, and so we can keep the courses affordable.

Please register well in advance for this course.

For required materials like pencils and brushes, see this pdf document Art materials. To prepare the canvas, see this List of materials you should bring, and Measurements to make a Thangka frame.

 

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 23-nov-17
© Maitreya Instituut 2000-2017