icon-dag-168MG icon-dag-7BP icon-dag-1 icon-dag-8GP icon-dag-9MP icon-dag-3 icon-dag-6OhB icon-dag-2 icon-dag-12T10 icon-dag-13T15 icon-dag-14T25 icon-dag-15T30 icon-dag-11T8 icon-dag-10TP icon-dag-4 icon-dag-5

Basisprogramma - Boeddhanatuur

 

Het Basisprogramma, een meerjarig FPMT studieprogramma dat de basisteksten van de Tibetaanse kloosters behandelt, bestaat dit jaar uit twee modules, die je ook los van elkaar kunt volgen. Voor beide modules is basiskennis van het boeddhisme vereist.

De eerste module in het voorjaar van 2021, over Boeddhanatuur, zal gewijd zijn aan één van de belangrijkste teksten in het Tibetaans boeddhisme: Maitreya's Sublieme Continuüm van het Mahayana.

Deze openbaring van de toekomstige Boeddha bespreekt waarom Ontwaken voor een ieder van ons mogelijk is. In het  herkennen van de natuurlijke vrijheid van onze geest en de schat aan kwaliteiten die daaruit verrijst, schuilt onze boeddha-potentieel, de Tathagata-natuur.

Het eerste hoofdstuk van dit werk, dat vier gerelateerde onderwerpen bespreekt (Boeddha, Dharma, Sangha en Tathagata-natuur), zal de focus zijn van de lessen tot eind mei.

De tweede module (Een ornament voor heldere realisatie) start vanaf juni 2021 en zal gericht zijn op een andere tekst van Maitreya: Ornament voor Heldere Realisatie. 

Waar Maitreya’s Sublieme Continuüm van het Mahayana uitlegt waarom het boeddhaschap ons geboorterecht is, geeft Maitreya’s Ornament voor Heldere Realisatie een gedetailleerde beschrijving van alle ontwikkelingsstadia naar Ontwaken; van het opwekken van de Verlichtingsgeest tot Alwetendheid.

Maitreya’s Ornament voor Heldere Realisatie is een commentaar op de impliciete leringen van de Boeddha over spirituele groei in diens Perfectie van Wijsheid Soetra’s. Van de zeventig onderwerpen die door het Ornament worden behandeld, zijn de elf onderwerpen van hoofdstuk vier geselecteerd voor commentaar in het basisprogramma-curriculum.

Data en tijd: wekelijks op dinsdag vanaf 9 februari t/m 25 mei 2021, 20.00 - 21.30 uur.

Van 19.00 tot 19.45 uur wordt de les voorafgegaan door een begeleide meditatie.

 

Donatie: als bijdrage in de kosten van het Maitreya Instituut vragen wij een donatie. Het aanbevolen bedrag voor deze donatie  is € 15 per les, inclusief meditatie. Wil je alleen aan de meditatie deelnemen, dan bedraagt de donatie € 3,50. Voor studenten en houders van een Stadspas (minimum inkomen) bedraagt de donatie € 10.

In principe vragen we voor online lessen 50% van het reguliere aanbevolen bedrag. Als het mogelijk is voor je, zouden wij het erg op prijs stellen als je het reguliere aanbevolen donatiebedrag (100%) zou willen aanhouden. De vaste kosten voor het gebouw en het levensonderhoud van onze leraren blijven gewoon doorlopen en je financiele steun daarbij is welkom.

Je kunt je aanmelden voor de online lessen door een mail te sturen aan: amsterdam@maitreya.nl

Foto credit: Jurjen Donkers

Ga terug

09-02-2021 20:00

09-02-2021 21:30

Cursus

Basis programma

Amsterdam