Zomer Lam Rim retraite
Het complete Pad naar de verlichting, in theorie en praktijk!
Een ervaringsgerichte uitleg door Geshe Sonam Gyaltsen
Vertaling naar het ENGELS door Inka Wolf
De 'Stadia van het pad’ oftewel de Lam Rim beschrijft de essentie, het hart van het boeddhisme. Deze zomercursus is een geweldige gelegenheid om binnen twee weken een compleet overzicht te krijgen van de theorie en de praktijk van het boeddhisme. Daardoor is deze studie-retraite tegelijkertijd een ideale introductiecursus voor beginnende studenten, terwijl het voor gevorderde studenten tevens dé ideale gelegenheid is tot het integreren van de onderwerpen van meditatie, zodat daar een directe, persoonlijke ervaring van kan ontstaan.
Het programma bestaat uit twee lezingen per dag. Tussendoor zijn er begeleide meditaties en discussiegroepen onder begeleiding van ervaren studenten. Er is ruime gelegenheid om vragen te stellen. Deze cursus zal worden aangevuld door diverse workshops waarin de praktische aspecten van de boeddhistische beoefening uitgelegd worden zodat die direct kunnen worden toegepast. De cursus is inclusief mp3 en video opnames van de lessen (te downloaden van de website), en aanvullend studiemateriaal.
De basistekst die Geshe la zal gebruiken voor deze lessen is: 'De middellange Stadia van het Pad naar de Verlichting', door Lama Tsong Khapa.
Aanvullend materiaal zal als pdf worden aangeleverd. Deelnemers ontvangen na afloop tevens de audio- en videoopnames van de lessen.
Vrijdag 11 juli om 20:00 tot en met vrijdag 25 juli om 15:00 uur. We sluiten af met een feest en maaltijd ter gelegenheid van Geshe Sonam Gyaltsen's 84e verjaardag, van 12-15:00 uur.
Geshe Sonam Gyaltsen
Beter bekend als Geshe Dhönden onder Tibetanen, werd hij in 1941 geboren in Tibet. Al jong ging hij naar de kloosteruniversiteit Ganden in Tibet en werd in 1947 tot monnik gewijd. Tijdens de Chinese invasie in 1959 vluchtte hij naar India waar hij zijn studie voortzette. Hij behaalde de hoogste universitaire graad in de boeddhistische filosofie, de Geshe Lharampagraad, en werd benoemd tot professor aan het Central Institute for Buddhist Studies te Leh (Ladakh, India). Sinds 1992 is hij de vaste leraar van het Maitreya Instituut, eerst in Emst en nu in Loenen. Zijn lessen blinken uit in helderheid en intelligentie.
Ga terug