Home Maitreya Instituut
 

Poedja’s & Soetra Recitaties

   Offergaven

Rituelen

Alles wat we doen heeft een effect op ons en onze omgeving. Rituelen worden gedaan voor verschillende redenen en werken op verschillende manieren; vaak komt de recitatie van een tekst, mantra’s en/of visualisaties aan bod. Deze hebben een diepgaande symbolische betekenis die ons op vele niveaus kunnen raken.

Poedja's

Een poedja is een ceremonie waarbij offergaven worden aangeboden en gebeden worden gereciteerd en gezongen. De gebeden hebben, zeker als ze samen worden gedaan, een krachtige energie en zijn weldadig voor de geest. Offergaven als bloemen en voedsel worden aangeboden als beoefening in vrijgevigheid.

Iedereen kan deelnemen aan poedja’s. Je kunt zelf desgewenst offergaven meebrengen.

Het is mogelijk om een poedja, gebeden, lichtofferandes of een dierenritueel te sponsoren voor een persoonlijk doel; zie deze online aanvraag, of bel naar Amsterdam (tel: 020-4280842) of Loenen (tel: 055-5050908).

Poedja’s worden gedaan in onze centra in Amsterdam en Loenen.

In Amsterdam worden de poedja's gedaan van 16:00 - 17:30 uur, maar niet altijd op de vaste data van de Tibetaanse kalender. Zie hiervoor de Programmakalender. Tijd op 17 juni is om 19:00.

Zie ook de pagina met jaarlijks terugkerende boeddhistische feestdagen.

Soetra recitaties

Soetra's zijn eeuwenoude boeddhistische teksten die goed zijn om te reciteren, dus organiseren we regelmatig groepssessies. Uiteraard is iedereen meer dan welkom ze ook thuis te reciteren!
Zie de speciale pagina over Soetra recitaties.

De volgende poedja's en recitaties worden regelmatig gedaan:

(Klik op onderstaande links voor meer informatie en zie ook de programmakalender voor data:)

Goeroe poedja

Een Goeroe poedja is een offerande aan onze spirituele leraren. Deze beoefening bestaat uit het geven van offerandes aan onze spirituele meesters en het ontvangen van hun inspiratie. Goeroe Poedja betekent ‘het behagen van de goeroes, de spirituele meesters’. Waarom zouden wij hen willen behagen? Omdat zij ons helpen ons innerlijk potentieel tot verlichting te ontwikkelen.
Lama Zopa Rinpoche adviseert deze poedja vooral op de 10e en 25ste van de Tibetaanse kalender (gecombineerd met tsog voor mensen met Hoogste Yoga Tantra initiatie):

 

Tara poedja

De vrouwelijke boeddha Tara belichaamt de wijsheid en het mededogen van alle verlichte wezens. Gebeden voor Tara elimineren alle obstakels die het verwerkelijken van onze wensen blokkeren, vooral onze wensen op het spirituele pad. Tarameditatie is een snelle weg tot succes. Lama Zopa Rinpoche adviseert deze poedja vooral op de achtste van de Tibetaanse kalendermaand te doen. De tekst is te downloaden op de site van de FPMT Shop. Ga naar: https://shop.fpmt.org/Four-Mandala-Offerings-to-Chittamani-Tara-PDF_p_1034.html.
Zie ook de Lofzang aan de 21 Tara's in pdf formaat. Deze poedja wordt door Lama Zopa Rinpoche vooral aangeraden op de 8e van de Tibetaanse kalender.


Medicijnboeddha poedja

De zeven Medicijnboeddha’s zijn verschenen om obstakels te verwijderen op weg naar tijdelijk geluk, bevrijding en het ultieme geluk van de volledige verlichting. Zij zijn vooral zeer krachtig bij het genezen van ziekten, bij het zuiveren van negatief karma en om mensen te helpen die gestorven zijn.
Lama Zopa Rinpoche adviseert deze poedja vooral op volle maan en nieuwe maan; de vijftiende en de dertigste van de Tibetaanse kalendermaand.

"De beoefening van de Medicijnboeddha is niet alleen bedoeld voor healing, het is ook bijzonder krachtig voor succes en het oplossen van allerlei problemen. Het doen van de Medicijnboeddha beoefening is goed voor iemand die is overleden, voor gezinsproblemen, voor iemand die ziek is, om geluk en vrijheid van lijden te verkrijgen, om een baan te vinden, succes in zaken etc."
Lama Zopa Rinpoche

Zie ook de pdf versie van een verkorte Medicijnboeddha Poedja door Lama Zopa Rinpoche die je zelf eenvoudig thuis kunt doen, in de centra doen we een langere versie.
Deze poedja wordt door Lama Zopa Rinpoche aangeraden op de volle maan en nieuwe maan: de 15e en 30ste van de Tibetaanse kalender.

 

Speciale poedja's

 

Lang-leven Goeroe Poedja voor z.h. de Dalai Lama

Amsterdam & Loenen, 6 juli, (Amsterdam 16:00 - 17:30)

 

Shakyamuni Buddha Puja (Chokor Duchen)

Amsterdam zondag 4 augustus 16:00 - e-mail het centrum svp voor registratie!

 

Lama Tsong Khapa Guru Puja

Celebrating Lama Tsong Khapa, the founder of the Gelug tradition of Tibetan Buddhism.
Amsterdam

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019