Home Maitreya Instituut
 

Wie we zijn

Het Maitreya Instituut stelt zich ten doel het Mahayana boeddhisme in Nederland toegankelijk te maken, omdat de principes en methoden van het boeddhisme erop gericht zijn om zowel individuele mensen als de gehele maatschappij gelukkiger te maken.  We doen dit sinds onze oprichting in 1979 door het verzorgen van lessen, meditaties, retraites  en andere activiteiten in de Tibetaans boeddhistische traditie.

In Amsterdam en Loenen (Gld) bevinden zich de twee studie- en meditatiecentra. In Amsterdam worden vooral avond- en dagprogramma's verzorgd, in Loenen kunnen cursisten overnachten, en vinden de meeste activiteiten plaats in de weekeinden.

Onze vaste leraren zijn de Tibetaanse Geshe Sonam Gyaltsen die in het centrum in Loenen woont, en de de Nederlandse monnik Losang Gendun die in Amsterdam les geeft. Daarnaast zijn er ook gevorderde studenten van het Maitreya Instituut die regelmatig lessen, begeleide meditaties en retraites leiden.

Het instituut wordt draaiend gehouden door enkele vaste krachten, maar met name ook door vrijwilligers zodat we de cursuskosten laag kunnen houden. Onze belangrijkste bronnen van inkomsten zijn donaties en de cursusgelden, en er kan slechts zelden geld gereserveerd worden voor groot onderhoud of nieuwbouw.

   
Het instituut is geaffilieerd met de Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition (FPMT), een wereldwijde organisatie opgericht door Lama Thubten Yeshe en onder de spirituele leiding van Lama Zopa Rinpoche. De FPMT is gebaseerd op de Tibetaanse Gelug traditie van Lama Tsong Khapa en het inspirerende voorbeeld van zijne heiligheid de 14e Dalai Lama.
  Lama Thubten Yeshe
 
Lama Thubten Yeshe
  
Geshe Konchog Lhundup
  Geshe Konchog Lhundup
 
Geshe Sonam Gyaltsen
 
Geshe Sonam Gyaltsen

Een stukje geschiedenis

Eind jaren ’60 was de hippie tijd; veel jongeren werden aangetrokken door de spirituele sferen van India en Nepal. In die tijd raakte Paula de Wijs in contact met een Tibetaanse leraar; wijlen Lama Thubten Yeshe.
In Nederland organiseerde zij daarna, samen met Jan-Paul en Margot Kool, diverse cursussen in het Tibetaans Boeddhisme. Deze activiteiten mondden uit in de oprichting van de stichting Maitreya Instituut in december 1979.
In 1982 werd er een ruimte betrokken in Bruchem, maar er was toen nog geen sprake van een vaste leraar.

Lama Yeshe verzocht daarop Geshe Konchog Lhundup als vaste leraar naar Nederland te komen. In juni 1984 arriveerde hij als vaste leraar voor het instituut dat ondertussen was verhuisd naar Maasbommel.
Het Maitreya Instituut groeide gestaag en geleidelijk aan ontstond de behoefte aan een groter pand. In september 1987 verhuisde het Maitreya Instituut daarom naar Emst, waar een voormalige jeugdherberg op een prachtig beboste locatie te koop was. In 1992 ging Geshe Konchog Lhundup met pensioen.

Op verzoek van Lama Zopa Rinpoche arriveerde in juni 1992 de huidige hoog gekwalificeerde leraar, Geshe Sonam Gyaltsen.

Eind 1998 heeft het Maitreya Instituut een tweede centrum, in Amsterdam aan de Brouwersgracht in gebruik kunnen nemen. In 1999 kwam eerwaarde Kaye Miner naar Nederland, om leraar te worden op het Maitreya Instituut in Amsterdam. Van begin 2003 tot eind 2009 was ze tevens directeur van het Maitreya Instituut in Emst. 

In 2004 is ons 25-jarig jubileum in Emst gevierd, samen met Lama Zopa Rinpoche (de huidige spiritueel directeur van de FPMT) en Lama Lhundrup (abt van het Kopan klooster in Kathmandu).

Vanwege gezondheidsproblemen van Geshe Sonam Gyaltsen is van 2006 tot half 2008 een tweede leraar, Geshe Ngawang Zopa komen helpen om het bestaande, drukke lesprogramma verder uit te breiden. Eind 2008 is Geshe Lobsang Sopa uit Kopan bij ons enkele maanden op bezoek geweest om in Amsterdam, Emst en Groningen les te geven.

Eind 2012 zijn er voor het Maitreya Instituut veel veranderingen geweest: het centrum in Amsterdam verhuisde van de Brouwersgracht naar de Tilanusstraat, en het centrum in Emst is verhuisd naar het gebouw Bosoord in Loenen (Gld). Bosoord is een voormalig hotel, en de accomodatie (ruim 40 kamers en meerdere zalen) kan ook gehuurd worden door externe groepen voor bijvoorbeeld meerdaagse cursussen.

In 2017 was Ven. Kaye Miner om gezondheidsredenen gedwongen te stoppen met lesgeven in Amsterdam, en op dit moment is de Nederlandse monnik eerwaarde Losang Gendun daar de vaste leraar.

Het insituut wordt geleid door een bestuur, waarin o.a. de directeuren van beide centra een centrale rol spelen, Voor meer details, zie ook de ANBI pagina.

Zie ook de fotogallerijen om een indruk te krijgen van onze centra en activiteiten.

In dit interview met Jan-Paul Kool (gepensioneerd in 2014) vind je nog veel meer achtergronden uit de historie van het Maitreya instituut.

 

"Om veel mensen te helpen heb je een organisatie nodig. Als groep is het makkelijk om veel anderen op vele manieren te helpen. Zelfs voor het Dharma onderricht is er organisatie nodig. Je hebt een plaats, faciliteiten en geld voor veel zaken nodig - ook voor de leraren - om anderen te helpen. Je hebt een directeur nodig, een kok, een boekhouder - zoveel dingen om het efficient te kunnen doen. Omdat je meer dingen wilt doen om anderen nog meer te kunnen helpen, kun je sociale dienstverlening doen. Natuurlijk is de beste sociale dienstverlening het geven van Dharma, wat de oorzaak van lijden van iedereen  verwijdert."
Lama Zopa Rinpoche

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019