Home Maitreya Instituut
 

Mandala-Offerande

  Lama Zopa Rinpochee maakt mandala offerande
  Lama Zopa Rinpoche maakt mandala offerande
  
Mandala moedra (handgebaar)
 
Mandala offerande moedra (handgebaar)

De mandela offerande is een eeuwenoud ritueel gebaseerd op een traditionele voorstelling van het hele universum. Er bestaan kortere en langere uitvoeringen van het mandala offerande ritueel.

Het doel

Eén van de meest fundamentele verstorende emoties die onze geest beïnvloedt, is gehechtheid. Dit manifesteert zich in de vorm van begeerte, hebzucht, gierigheid en bezitsdrang. De voornaamste tegenkracht tegen deze verstorende emotie is vrijgevigheid. Een van de methoden om vrijgevigheid te beoefenen, is het symbolisch aanbieden van het gehele universum aan de Boeddha, Dharma en Sangha - de bron van uiteindelijk geluk en welzijn voor onszelf en alle andere voelende wezens. Deze beoefening creëert veel positieve energie en de oorzaken om in een zuiver boeddhagebied geboren te worden. Het zuivert ook verkeerde zienswijzen.

De uitvoering

Vaak wordt een moedra (handgebaar) gebruikt bij het aanbieden van de mandela-offerande.

Bij de lange mandala-offerande kan ook gebruik worden gemaakt van een ronde plaat van ongeveer 16 centimeter als bodem en drie of vier ringen.
Met behulp van deze ringen en materiaal als granen, rijst of kleine edelstenen, worden 37 stapeltjes prachtig gerangschikt. Ieder stapeltje symboliseert daarbij een symbolisch object in het universum.

De korte versie gaat als volgt:

Ik offer de bodem, geurend naar wierook,
bestrooid met bloemen, versierd met de berg Meroe,
de vier continenten, de zon en de maan.
Mogen door dit als een zuiver boeddhagebied aan te bieden,
alle wezens van die zuivere wereld genieten.
IDAM GURU RATNA MANDALAKAM NIRYATAYAMI

De laatste zin is een Sanskriet mantra en betekent ongeveer, 'ik bied deze juwelen mandala aan de goeroe-yidam aan'.


De betekenis

Het universum dat wij als mens ervaren, is een product van het gemeenschappelijk karma van alle mensen die leven in de wereld. Bij het aanbieden van een mandala-offerande, stellen we ons voor dat onze gewone zienswijze van het universum getransformeerd wordt in een zuivere zienswijze die de belichaming is van alle verzamelde positieve energie van gewone en verlichte wezens van verleden, heden en toekomst.

In de traditionele boeddhistische visie bevindt de berg Meru zich in het centrum, omringd door oceanen met continenten en bergketens.

Terwijl je het gebed reciteert, kun je visualiseren dat een regen van offergaven neerdaalt in dat zuivere land van de Boeddha's. Aan het einde van het gebed stel je je voor dat de mandala-offerande oplost in licht en absorbeert in het hart van je voornaamste spirituele leraar. Stel je voor dat je spirituele leraar ongelooflijke gelukzaligheid ervaart. Visualiseer dat er vanuit de spirituele leraar/boeddha licht straalt, dat je lichaam binnengaat en alle obstakels en negatief karma van lichaam, spraak en geest zuivert.

Zie ook het boekje De Mandala Offerande van Lama Zopa Rinpoche.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019