Home Maitreya Instituut
 

Arhat, nirvana, bodhisattva, Arya en verlichting

Wat is een Arhat (arahat)? Wat is het nirvana (nibbana)?

Een Arhat is iemand die onwetendheid en verstorende emoties (boosheid, gehechtheid, jaloezie, trots, etc.) voor eeuwig uit zijn geest heeft verwijderd. Bovendien heeft hij alle karma, dat een wedergeboorte in de cyclus van telkens terugkerende problemen (samsara) zou kunnen veroorzaken, gezuiverd. Zo iemand vertoeft in een toestand van vrede, voorbij alle verdriet en lijden, die nirvana of bevrijding wordt genoemd.

Wat is 'bodhi' of 'volledige verlichting'?

Behalve het verwijderen van onwetendheid, verstorende emoties en karma uit de geest, heeft een boeddha ook de indrukken van deze onzuiverheden verwijderd. Een boeddha heeft dus alle bezoedelingen gezuiverd en al zijn goede eigenschappen ontwikkeld. De staat die daarvan het gevolg is, wordt volledige verlichting genoemd.

Wat is een bodhisattva? Een toegewijd wezen?

Een bodhisattva is iemand die spontaan en voortdurend de wens heeft om het welzijn van alle voelende wezens te realiseren, en om dat te kunnen doen, streeft een bodhisattva naar de volledige verlichting als een Boeddha. Door het pad te beoefenen dat vooral bestaat uit een combinatie van mededogen (compassie) en wijsheid, kan zo iemand een Boedha worden.
Er zijn verschillende niveaus van bodhisattva's, overeenkomstig hun niveau van realisatie. Sommigen zijn nog niet vrij van het rad van wedergeboorte, anderen wel (de Arya's - zie beneden). Deze arya-bodhisattva's kunnen vrijwillig kiezen opnieuw te worden wedergeboren om anderen te helpen. Dit gebeurt door hun kracht van mededogen. Ditzelfde geldt ook voor boeddha's, die in staat zijn om emanaties van zichzelf in de gewone wereld te zenden, en andere wezens te helpen.

Wat is een Arya, een superieur of een edel mens?

Dit is iemand die een directe realisatie van de leegte heeft. Zo'n realisatie vindt plaats vóórdat men Arhat of boeddha wordt. Door de wijsheid die de leegte realiseert verwijdert men onwetendheid, verstorende emoties, karma en de indrukken daarvan. Hierdoor kan een Arya, met de benodige positieve energie, de bevrijding en de verlichting bereiken.

Wat is een Boeddha?

Zie de pagina Boeddha.

 

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019