Home Maitreya Instituut
 

Gebedsmolens of 'mani-wielen'

   Gebedsmolen voor de hand
 
Gebedsmolen voor de hand

Er bestaan veel verschillende soorten gebedsmolens: de kleine voor de hand (zie rechts), voorzien van een handvat en bestemd voor persoonlijk gebruik, tot hele grote en zware cylinders aangebracht op vaste assen.

Meestal worden ze door mensen gedraaid, maar er zijn ook gebedsmolens die door het water of de wind worden aangedreven.
Wat de grootte of de plaatsing van een gebedsmolen ook is, het principe blijft altijd hetzelfde. De cilinder is slechts een omhulsel en het belangrijkste schuilt in het binnenste; in de vorm van met mantra’s bedrukt papier.

  Gebedsmolen in Emst, foto: Rob Visser      
Gebedsmolen in Emst

Mani-mantra

Veel van deze mantra's zijn de bekende mani-mantra OM MANI PADME HOEM. Gebedsmolens worden daarom ook wel mani-wielen genoemd. Gebedsmolens dienen met de wijzers van de klok mee gedraaid te worden, en met het draaien worden de zegeningen van deze mantra's de wereld ingezonden, vergelijkbaar met de gebedsvlaggen.

De gebedsmolen die links te zien is siert sinds augustus 1998 ons centrum in Emst. Het totale gewicht van het wiel is maar liefst 729,7 kg en om zoveel mogelijk mantra's in de molen te plaatsen zijn de meesten op microfilm gezet. Hierdoor bedraagt het totaal aantal mantra’s in deze molen niet minder dan 24.660.651.040, oftewel ruim 24 miljard!

Zie ook deze uitleg van Lama Zopa Rinpoche over de voordelen van gebedsmolens en het ritueel.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019