Home Maitreya Instituut
 

Cursus volgen - programma en huisregels

Programma van een typisch cursusweekend in Loenen:

Aankomen in het centrum
Welkom! Als je met het openbaar vervoer reist, is het in sommige gevallen mogelijk dat we je afhalen bij de bushalte. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van collega's om dit te doen. Dus we kunnen niets beloven.
Bel voor de mogelijkheden met 06-17332375.

De weekendcursussen beginnen meestal op vrijdagavond rond 20:00 en duren tot zondagmiddag om 17:00. Op vrijdag is de deur vanaf ongeveer 18:00 geopend. Er staat koffie en thee klaar. Als je voor het eerst komt, is er altijd wel iemand die je een rondleiding kan geven en je je kamer kan laten zien. Vervolgens kun je alvast je bed opmaken met de lakens van het Instituut. Op vrijdag om 18:30 kun je deelnemen aan een eenvoudige broodmaaltijd met soep.

De weekendcursussen
De lessen van geshe Sonam Gyaltsen worden uit het Tibetaans naar het Nederlands vertaald, en van geshe Rinchen naar het Engels. De pagina's met cursusinformatie over andere cursussen zijn geschreven in de taal waarin ze gegeven worden.

De meditaties en discussies worden geleid door ervaren studenten.

Een voorbeeld van een typische dagindeling tijdens een weekendcursus:

Vrijdag
Zaterdag
Zondag
 • vanaf  18:00: aankomst
 • 18:30-19:00: soep
 • 20:15-21:45: les
 • 07:15-08:00: meditatie
 • 08:00-09:30: ontbijt
 • 09:30-11:30: les
 • 12:15-13:00: discussie
 • 13:00-14:00: lunch
 • 14:00-15:00: karma yoga
 • 15:00-17:00: les
 • 18:30-19:30: diner
 • 19:30-20:30: meditatie
 • 20:30: video (optioneel)
 • 07:15-08:00: meditatie
 • 08:00-09:30: ontbijt
 • 09:30-11:30: les
 • 12:00-13:00: discussie
 • 13:00-14:00: lunch
 • 14:00-15:00: karma yoga
 • 15:00-17:00: les
 • 17:15 opruimen en vertrek

Er is tijdens een weekend meestal de gelegenheid om persoonlijke vragen te stellen aan de leraar. Meld je hiervoor aan bij de vertaler of de cursusleider.

Koffie, thee en maaltijden
Koffie en thee zijn gratis beschikbaar. Tijdens de cursussen worden vegetarische maaltijden van onze professionele kok geserveerd. We eten 's middags warm. Je mag zelf opscheppen van het buffet.

Karma yoga
Wij vragen van deelnemende cursisten om tijdens cursussen dagelijks een uurtje karma-yoga te doen: lichte huishoudelijke werkzaamheden die nodig zijn om de cursus goed te laten verlopen en de kosten laag te houden. Veel werk in Loenen wordt namelijk door vrijwilligers gedaan om de cursustarieven laag te houden. Daarnaast is de karma yoga ook een praktisch onderdeel van de cursus; de beoefening van karma betekent uiteindelijk positieve dingen voor anderen te doen.

Huisregels

Om het verblijf voor jezelf en anderen zo aangenaam en zinvol mogelijk te maken gelden er een aantal huisregels op het gehele terrein voor mensen die een activiteit van het Maitreya Instituut volgen. We verzoeken je om je zo goed mogelijk aan de volgende vijf leefregels te houden:

1. niet doden - ook geen insecten.
2. niet nemen wat niet gegeven wordt
3. geen aanstootgevend (seksueel) gedrag vertonen
4. niet liegen
5. geen bedwelmende stoffen gebruiken. Onder bedwelmende stoffen vallen onder andere
    alcohol, drugs en sigaretten.

Op vrijwel het gehele terrein en in de gebouwen geldt een rookverbod en is open vuur verboden. Als je toch moet roken dan kan dit evt. aan de rand van het parkeerterrein bij de schuur.

Brandveiligheid
Alle open vuur, inclusief het branden van wierook en kaarsjes buiten de Gompa, en roken is wegens brandgevaar verboden.
Brandweer voorschrift: Houdt s.v.p. je eigen aan- en afwezigheid bij op de presentielijst op de balie van de receptie.

Praktische aanwijzingen en verzoeken

Afwezigheid
In verband met de kamerindeling en de planning van de inkopen waarderen we het zeer als je in geval van verhindering, dat tijdig kunt doorgeven.

Lakens en handdoeken
Gebruik van linnengoed en een handdoek is bij de donatie inbegrepen. Maak je bed volledig op met de lakens en sloop die je in de trolley op de gang vindt. Beslaap s.v.p. in geen geval een gedeeltelijk opgemaakt bed. Mocht je hierbij hulp nodig hebben vraag dan een medestudent of medewerker te helpen.
Deponeer na afloop van het weekend alleen de lakens, kussensloop en de handdoek in de metalen was-trolley. De matrashoezen om het matras laten zitten, en andere was, ook als die wit is, s.v.p. in de aparte plastic manden doen, dus niet in de was-trolley.

Schoeisel
S.v.p. uit respect, graag geen schoenen in de meditatieruimte (gompa).

Rekening houden met elkaar
Hou alsjeblieft rekening met de gehorigheid van het gebouw. Mobieltjes volledig uitzetten tijdens de les, daarbuiten graag alleen in trilmodus. Stel het geluidsschema van je computer zo in dat alle geluiden zijn uitgeschakeld. Als je kinderen mee hebt, zorg er dan voor dat ze de cursisten of de les niet storen. Huisdieren zijn niet toegestaan vanwege geluidsoverlast, stank en allergie.

Vertrek
Om de cursussen betaalbaar te houden, wordt iedereen verwacht de kamer en douche schoon en netjes achter te laten, ramen dicht, verwarming op *(vorstvrij), klaar voor de volgende bezoeker. Deponeer na afloop van het weekend alleen de lakens, kussensloop en de handdoek in de metalen wastrolley in de linnenkamer. De matrashoezen (of molton dekens) op het matras laten zitten. Alle andere was, ook als die wit is, s.v.p. in de plastic manden doen, en niet in de wastrolley. Mocht na inspectie van de kamer blijken dat de kamer niet schoon is of bedden niet zijn afgehaald, zijn we gedwongen om achteraf per kamer alsnog € 25,- in rekening te brengen.
Gevonden voorwerpen worden slechts 1 maand bewaard. Laat alsjeblieft geen toiletartikelen, kleding of opladers achter bij vertrek, dit geeft altijd veel extra werk aan de staf.

Zie ook:
Aanmelden en donaties voor een cursus - praktische zaken als aanmelden, betaling etc.
Individueel verblijf - voor leden die retraite willen doen of gewoon van de rust van het centrum en de prachtige omgeving willen genieten.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019