icon-dag-168MG icon-dag-7BP icon-dag-1 icon-dag-8GP icon-dag-9MP icon-dag-3 icon-dag-6OhB icon-dag-2 icon-dag-12T10 icon-dag-13T15 icon-dag-14T25 icon-dag-15T30 icon-dag-11T8 icon-dag-10TP icon-dag-4 icon-dag-5

Hoe begin ik met boeddhisme?

 

Geloof het niet!

In het boeddhisme wordt blind geloof niet gewaardeerd.

De Boeddha adviseerde:
"Accepteer geen van mijn woorden op geloof, alleen omdat ik ze gezegd heb.
Wees als een koper van goud die het product snijdt, brandt en kritisch onderzoekt op echtheid.
Accepteer alleen wat na onderzoek bruikbaar en heilzaam is in je leven."

Dus wees kritisch, maar probeer je tegelijkertijd ook open te stellen voor een andere kijk op het leven.

Boeddhisme is niet simpel

In de tijd van de Boeddha bestond er in India al een geavanceerde cultuur met allerlei vroege vormen van wat we nu hindoeïsme noemen. Sommige mensen geloofden in één God, anderen in vele Goden, en er waren ook atheïsten. In die cultuur waren (en zijn) woorden als karma, wedergeboorte en verlichting alledaagse begrippen. Dit soort begrippen zijn echter minder bekend in onze traditionele Joods/Christelijke cultuur in Nederland. Er is voor de meeste Nederlanders dus wel wat tijd en energie voor nodig om zich te verdiepen in dit soort basisbegrippen, voordat de boeddhistische benadering van het leven begrijpelijk wordt.

De Boeddha zelf noemde zijn leer "diepgaand, moeilijk te zien en moeilijk te begrijpen, onbereikbaar met uitsluitend logica, vreedzaam, subtiel en te ervaren door de wijzen."

Het gaat er in het boeddhisme vooral om onze eigen geest te leren begrijpen en een positieve ontwikkeling door te maken. Je eigen geest leren kennen is al een grote uitdaging, maar vooral ook slechte gewoontes afleren en goede aanleren is niet eenvoudig.

Waarom dan toch beginnen?

De spirituele zoektocht van de Boeddha begon met de vraag hoe je problemen en pijn (lijden) kunt stoppen. Die zoektocht eindigde, na jaren van keiharde training, in zijn verlichting en het daarmee verkregen inzicht in hoe je lijden volledig kunt stoppen.

Neem graag een momentje om over de volgende vragen na te denken:

  • Ken je iemand die in zijn leven lang nooit problemen, ziekte, frustraties of pijn heeft meegemaakt?
  • Lijd je graag pijn of ben je graag gefrustreerd, ontevreden of eenzaam?
  • Denk je dat ziek zijn en sterven prettige ervaringen zijn?

Wanneer je de bovenstaande vragen met nee hebt beantwoordt, is het wellicht de moeite waard om het advies van de Boeddha eens nader te onderzoeken.

Hoe kun je beginnen?

Er zijn in principe drie opties:

  1. Begin met meditatie
  2. Begin met kennis opdoen
  3. Combineer kennis opdoen en meditatie

1. Je kunt beginnen met te leren mediteren. Op zich niet erg moeilijk, maar omdat je het feitelijk zelf moet doen met je eigen geest, komen er in het begin vaak vragen op. Door alleen een boek te lezen komen de meeste mensen niet erg ver. Je kunt proberen op het internet begeleide meditaties te downloaden en te volgen, maar ook daar is niemand aanwezig om vragen te stellen.
Het algemene advies om snel en efficiënt te leren waar het om gaat en hoe het werkt is dan ook om een begeleide meditatie te volgen met een gekwalificeerde leraar. Aan de leraar kun je vooraf of achteraf vragen stellen, en je kunt met andere cursisten ervaringen uitwisselen.

2. Je kunt kennis opdoen via boeken, of lessen lezen of beluisteren op het Internet (zoals deze website), maar het is belangrijk te begrijpen dat er veel verschillende tradities in het boeddhisme zijn, waardoor het voor een beginner snel kan lijken dat men elkaar tegenspreekt. Om echt iets te leren gaat er weinig boven direct contact met een ervaren leraar aan wie je vragen kunt stellen.
Wanneer je echt iets wilt begrijpen van het boeddhisme is een kennismakingslesje snel onvoldoende, de hele levensfilosofie en psychologie is simpelweg erg uitgebreid. Een cursus van meerdere avonden/dagen is daarom sterk aan te bevelen. Het betekent natuurlijk niet dat je meteen boeddhist moet worden, maar het kost meestal gewoon tijd om te zien of het iets voor jou is.

3. Meditatie is vooral bedoeld om je eigen geest te leren kennen, en een positieve richting te geven. Maar wat is een positieve richting? Daar heb je in eerste instantie kennis en begrip voor nodig. Wanneer je kennis opdoet en die ook in je meditatie toepast, kun je inzicht en wijsheid gericht ontwikkelen.

Om bovenstaande redenen organiseert het Maitreya Instituut allerlei cursussen op verschillend niveau die kennis en meditatie combineren met discussie en een goed opgeleide leraar.

Speciaal voor beginners, zie de pagina Startersprogramma.

Zie als vervolg: Boeddhisme in één pagina.