Home Maitreya Instituut
 

Het belang van retraite doen

     Lama Zopa Rinpochee
 
Lama Thubten Zopa Rinpoche

Door Lama Zopa Rinpoche

"Wat is het belang van retraite doen? Het is niet alleen eenvoudig stil te zijn of een onderbreking te hebben van je familie. In plaats daarvan zijn er doorslaggevende redenen, heel urgente redenen..."

Een eenvoudige reden is geluk. De rust en geluk van ouders bijvoorbeeld, hangt ervan af of hun kinderen genegenheid en compassie voor hen hebben. De rust en geluk van de kinderen hangt af van de genegenheid en compassie van hun ouders. Hetzelfde is waar voor stellen, partners, leraar en leerlingen etc.; de rust, geluk en succes van ieder lid hangt af van de genegenheid en compassie van de andere persoon. Op een grotere schaal, de relatie van een leider van een land en de bewoners.

We dienen te weten hoe we zulke kwaliteiten kunnen ontwikkelen.
Dit is de eerste reden om retraite te doen: om de fundamentele menselijke kwaliteiten van genegenheid en liefdevolle vriendelijkheid te ontwikkelen.
De tweede reden is dat het ons de tijd geeft om de leringen die we ontvangen hebben in praktijk te brengen.
De derde reden heeft te maken met de drukte van ons dagelijkse leven: we gaan in het algemeen zo op in hallucinaties, het genot van de zintuigen en onze verschillende sociale verplichtingen dat de tijd in retraite de enige tijd is die we hebben om te ontspannen. In een retraite situatie ben je gedwongen om met jezelf geconfronteerd te worden, om jezelf diepgaand te zien, jezelf te ontmoeten.

Zelfs het eenmalig reciteren van krachtige mantra's en namen van heilige personen can geweldige hoeveelheden negativiteit zuiveren. Meditatie op het pad naar de verlichting helpt ons te bevrijden van onmiddelijke gevaren, zoals wedergeboorte in de lagere bestaanswerelden als de dood nabij is. Tegelijkertijd kunnen zulke meditaties de oorzaken voor de problemen van dit leven zuiveren, van moeilijke relaties of onbehandelbare ziekten zoals kanker en AIDS tot de gevaren van een voortijdige dood. Omdat we een grote hoeveelheid positieve energie verzamelen met deze beoefeningen, worden ze ook de oorzaken van succes en harmonie in dit leven, en geven geluk in zaken, rijkdom, gezondheid, en een lang leven. Door alle voorgaande redenen geeft retraite ons meer hoop, kracht en moed voor dit leven.

Samengevat is retraite doen belangrijk omdat het een terugtrekking betreft van onwetendheid, van de teleurgestelde geest van hechting, en van de zelfkoesterende houding. Dit zijn de fundamentele krachten van welke men zich terug moet trekken. De geest naar deugdzaamheid transformeren, zichzelf van lijden en zijn oorzaken bevrijden: dit is de essentiele bedoeling van Dharmabeoefening.

Het doel van plaatsen voor retraites

Een plek om retaite te doen is niet om kracht te verzamelen zoals bij zwarte magie, het is niet voor huwelijksreis of vakantie. Het is ook geen plaats om 'high' te zijn.
De hele bedoeling van een retraite plaats is om de geest onder controle te klrijgen en om de Lam Rim te verwerkelijken tot en met de verlichting. Het is een plek voor vakantie van negatief karma, een vakantie van de drie verstorende staten van geest en de zelf-koesterende houding, een vakantie van de hechting aan het zelf van personen en dingen, een vakantie van verkeerde zienswijzen: van gedachten aan de guru zonder enige toewijding tot en met de subtiele dualistische kijk op de witte, toenemende verwerkelijking.

Zie ook dit advies van Lama Zopa Rinpoche naar aanleiding van een Lam Rim retraite in Italie.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019