icon-dag-168MG icon-dag-7BP icon-dag-1 icon-dag-8GP icon-dag-9MP icon-dag-3 icon-dag-6OhB icon-dag-2 icon-dag-12T10 icon-dag-13T15 icon-dag-14T25 icon-dag-15T30 icon-dag-11T8 icon-dag-10TP icon-dag-4 icon-dag-5

Enkele boeddhistische gebeden

Een gebed creëert positieve energie. Als we bidden dan is dat vaak om een bepaald doel te bereiken. Het aantal doelen kan net zo verschillend en talrijk zijn als er mensen op aarde zijn. Je kunt bijvoorbeeld bidden voor tevredenheid, genezing, een goede wedergeboorte of een goede eigenschap voor ons zelf of voor anderen. (Zie ook Waarom bidden?)

Indien je de woorden klakkeloos opzegt alsof het een kinderrijmpje betreft en het daar verder bij laat, zal het gebed weinig resultaat hebben. De kracht van het gebed wordt bepaald door onze motivatie, vertrouwen en concentratie, en het kan ons helpen om de oorzaken te creëren waarmee we een specifiek doel kunnen bereiken. Het is dus zeer belangrijk om naast gebed, het doel ook daadwerkelijk na te streven. 
Een gebed is als een zaadje dat je in de aarde (je geest) plant. Als je dat verder niet verzorgt, zal het nooit uitgroeien tot de prachtige bloem die je voor ogen had. Water geven en beschutten tegen schadelijke invloeden van buitenaf zullen echter wel een bloem tot gevolg hebben. Zo vereist de ontwikkeling van onze geest ook de juiste aandacht.

Tijdens het bidden kunnen we Boeddha als inspiratie gebruiken. Indien je voor een specifieke eigenschap bidt, zoals bijv. mededogen of wijsheid, dan kun je je gebed richten tot respectievelijk Avalokiteshvara of Manjushri. Vervolgens kun je proberen om hun eigenschappen in het eigen dagelijks leven toe te passen.

Het leven verloopt volgens de wet van oorzaak en van gevolg (karma). Dit betekent dus dat je altijd ondergaat waar je zelf de oorzaak voor hebt gecreëerd. Wensbeden en het toewijden van positieve energie kunnen hierdoor heel specifieke gevolgen krijgen.