icon-dag-168MG icon-dag-7BP icon-dag-1 icon-dag-8GP icon-dag-9MP icon-dag-3 icon-dag-6OhB icon-dag-2 icon-dag-12T10 icon-dag-13T15 icon-dag-14T25 icon-dag-15T30 icon-dag-11T8 icon-dag-10TP icon-dag-4 icon-dag-5

H.E. Kyabje Zong Rinpoche

De huidige 4e Zong Rinpoche Tenzin Wangdak is geboren in 1985 in Noord India, en blinkt uit door zijn eruditie en diepe realisaties. Hij is herkend door zijne heiligheid de Dalai Lama als de wedergeboorte van de legendarische Kyabje Zong Rinpoche Lobsang Tsondru die in 1984 overleed (ook bekend als Kyabje Dordje Chang, zie onderaan deze pagina), die o.a. een leraar was van Lama Yeshe, Kyabje Zopa Rinpoche en Geshe Sonam Gyaltsen.

Net zoals de vorige Zong Rinpoche, vertoont Tenzin Wangdak duidelijke tekenen dat hij de ware Zong Rinpoche is in een nieuw lichaam. Zong Rinpoche studeerde Soetra en Tantra aan de Ganden Shartse kloosteruniversiteit, waar hij werd begeleid door Lati Rinpoche (overleden in 2010). Daarnaast behoren ook zijne heiligheid de Dalai Lama en Dagyab Rinpoche tot zijn belangrijkste leraren.

Naast de traditionele kloosteropleiding, heeft Zong Rinpoche ook als kind op een Montessori school gezeten, en een tijdlang in de Verenigde Staten gewoond, zodat hij zeer goed op de hoogte is van het leven in de westerse wereld, en het Engels goed beheerst.

Alles lijkt erop dat hij een belangrijke leraar gaat worden; zelfs zijne heiligheid de Dalai Lama heeft de jonge Zong Rinpoche geprezen als uitstekende geleerde en beoefenaar, en één van de beste van de jonge gereïncarneerde lamas van deze tijd, een 'baken van hoop'.

De lezing die door Zong Rinpoche werd gegeven op 3 April 2016 in Loenen kun je hier als MP3 downloaden of beluisteren.
De lessen van 13 November 2016 in Loenen over de "Eight Verses of Thought Transformation" kunt je hier als MP3 downloaden of beluisteren.

 

Korte biografie van de 3e Zong Rinpoche, Lobsang Tsondru (1905-1984)

Zijne heiligheid Kyabje "Dordje Chang" Zong Rinpoche (1905-1984) werd geboren in Kham, Tibet. Hij studeerde in het Ganden klooster, waar hij kreeg bekendheid als een zeer geleerde Geshe en bijzonder goed in het debat. Zijn belangrijkste leraar was Trijang Rinpoche (één van de persoonlijke leraren van z.h. de Dalai Lama).

Na zijn afstuderen als Lharampa Geshe (de hoogste graad van Geshe - boeddhistische geleerde in de Gelug traditie) op de leeftijd van vijfentwintig, verhuisde hij naar het Tantrische College van het Gyuto klooster. In 1937 werd hij benoemd tot abt van Ganden Shartse klooster, een positie die hij gedurende negen jaar bekleedde.

Rinpoche vluchtte in 1959 naar India en diende later als directeur van het Instituut voor Hogere Tibetaanse Studies in Sarnath, voordat hij in 1971 naar zijn oude klooster, Ganden Shartse, op de nieuwe locatie in Zuid-India ging.

Rinpoche kwam in 1978 voor het eerst naar het Westen om les te geven, op verzoek van Lama Thubten Yeshe. Hij reisde drie  maal naar het Westen en verbleef voor langere periodes in de VS en Europa. Duizenden westerlingen ontvingen les van hem, zowel in het Westen als in India, en hij smeedde sterke banden met Dharma centra in Amerika, Canada, Engeland, Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Go back